Transició Ecològica explica les principals línies de la proposta de Llei Valenciana de Protecció Lumínica

La Conselleria de Transició Ecològica ha explicat les línies principals de la proposta de Llei Valenciana de Protecció Lumínica i del Medi Nocturn, que és a punt de sortir a exposició pública.

La secretària autonòmica d’Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Paula Tuzón, ha defensat la necessitat d’una norma que racionalitzi l’ús de la llum, en el marc de l’obertura de la V Jornada de Contaminació Lumínica a Riba-roja de Túria, que aquest any s’ha dedicat a la protecció del cel nocturn.

El director general de Transició Ecològica, Pedro Fresco, ha protagonitzat la primera ponència per exposar els detalls de la nova llei que prepara la Conselleria dAgricultura. Una regulació que contempla una zonificació del territori per establir àrees d’alta protecció, mitjançant un mapa de protecció lumínica coordinat amb els Ajuntaments i basat en els estudis de contaminació existent.

“El component energètic és important, hem de mantenir el benestar amb un consum més baix a través d’una estratègia orientada a l’eficiència ia la reducció del malbaratament per sobreil·luminació en la il·luminació urbana i d’exteriors”, ha afirmat Fresco.

La proposta de l’avantprojecte de llei també inclou regular les característiques tècniques de les noves lluminàries per adaptar la intensitat i l’orientació de flux de llum, davant de la il·luminació sobredimensionada.

“Frenar la contaminació lumínica implica protegir no només el medi nocturn, sinó també el medi ambient, la biodiversitat, la salut i el patrimoni natural del cel”, ha assenyalat Tuzón. Totes les raons que justifiquen l’ordenació de les instal·lacions d’enllumenat exterior a través d’una llei específica.

En aquesta línia, el document també regula l’horari de l’enllumenat exterior, d’acord amb l’activitat ciutadana i el trànsit, que es pot veure ajustada per raons de seguretat, llocs de pas freqüent i horari d’activitat industrial, comercial, agrícola o recreatiu.

ODS 18: Qualitat del cel

La Jornada de Contaminació Lumínica celebrada a Riba-Roja ha destacat el cel nocturn com a valor científic, natural però també cultural i econòmic.

En aquesta línia, els organitzadors, la Universitat de València i l’Ajuntament de la localitat, han proposat crear un nou Objectiu de Desenvolupament Sostenible, l’ODS 18, per promoure la Qualitat del Cel i l’Accés a la Llum de les Estrelles.

El programa d’aquesta V edició ha comptat amb la participació del vicerector de Projecció Territorial i Societat de la Universitat de València, Jorge Hermosilla, de l’alcalde de Riba-Roja, Robert Raga, així com representants de l’Institut d’Astrofísica de Canàries, del Centre de Difusió i Pràctica de l’Astronomia “Galàctica”, de tècnics municipals en il·luminació i eficiència energètica i acadèmics de diverses universitats públiques.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: