Menador Espai Cultural acull la presentació del projecte Orbits

Informació i Foto: http://www.uji.es

Un equip internacional d’investigació coordinat per la Universitat Autònoma de Barcelona va presentar el dia 2 de novembre de 2017 a Castelló de la Plana una investigació sobre els vincles personals entre aquest municipi i el de Targoviste (Romania).

L’acte, dirigit per Enric Porcar, regidor de cultura i esports de l’ajuntament de Castelló de la Plana, que va destacar que el projecte forma també part de l’agermanament entre la seva ciutat i Targoviste, ciutats objecte d’estudi. A continuació va donar pas al cònsol romanès a Castelló, Dragos Tigau, que va expressar el seu desig que «aquest estudi serveixi per conèixer a la població romanesa una mica millor i pugui servir d’exemple a altres investigacions». Posteriorment, el catedràtic d’economia de la Universitat Jaume I, Francesc Xavier Molina-Morales, va destacar la col·laboració acadèmica amb el projecte perquè ha unificat sota el mateix marc d’estudi les migracions i els districtes industrials.

Després de la introducció es va donar pas al vídeo documental, realitzat per Xavier Casanova i Carlos Pascual de CASMEDIA i slowphotos.es, amb motiu de l’agermanament de Targoviste i Castelló. Divertit i positiu, el vídeo repassa les històries de vida de romanesos per als que Castelló s’ha convertit en la seva llar. Els merescuts aplaudiments als creadors, van obrir el camí a la presentació del projecte Orbits a càrrec d’un dels investigadors principals del projecte, José Luis Molina. El professor Molina va contextualitzar la investigació dins de l’espai comú europeu, on la mobilitat i el treball han modificat les condicions de vida de milions de persones: 20 milions d’europeus vivint i treballant en un país diferent al del seu origen, “el que podem considerar un país en moviment “. Dins d’aquests variats tipus de migració, la mobilitat romanesa és un cas d’estudi excepcional, pel seu ràpid desenvolupament i gran volum.

Específicament, la investigació vol entendre la complexitat d’aquest moviment de persones, com viuen aquestes noves vides, per què se senten a casa estant fora i com es sincronitzen les xarxes personals i les institucionals. En aquesta part del projecte, s’entrevistarà a 200 persones que hauran de nomenar familiars o amics de Dambovita (Romania) amb els que es relacionen, que seran contactades per l’equip d’investigació a Romania i viceversa. Per això, ha demanat la col·laboració, la participació i el suport de la comunitat romanesa a Castelló, destacant que la investigació «compleix amb els estàndards més alts, tots i totes les dades seran anònims». A l’explicació es va sumar el professor de la Universitat de Bucarest Marian Gabriel-Hancean, subratllant la importància de mapejar les xarxes socials de les persones en diversos països. De fet, el professor Hancean lidera l’equip a Romania, que entrevistarà els amics i familiars que siguin referits des de Castelló. En resum, el projecte utilitza una nova metodologia per mapejar i entendre com funcionen les relacions socials transnacionals.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: