L’Hospital La Fe fa el primer trasplantament renal pediàtric a través del programa PATHI

L’equip format per nefròlegs i uròlegs pediàtrics de l’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha realitzat el primer trasplantament renal a una pacient hipersensibilitzada per mediació del programa Pla Nacional d’Accés al Trasplantament Renal per a pacients hiperimmunitzats (PATHI) engegat per l’Organització Nacional de Trasplantament (ONT).

Aquests pacients tenen anticossos que poden reaccionar davant d’un ronyó que se’ls trasplanti produint un rebuig. La causa que produeixin aquests anticossos sol ser un trasplantament previ, una transfusió o infeccions passades. Trobar un ronyó que els sigui compatible és una tasca àrdua i per això romanen en llista d’espera més temps que els pacients no hipersensibilitzats.

La pacient patia una malaltia renal crònica des de lèpoca neonatal. A l’edat de 2 anys es va realitzar un trasplantament renal que no va anar bé, i que va fer que produís anticossos davant de successius trasplantaments. Va quedar en diàlisi peritoneal domiciliària i en llista d’espera des de llavors.

Posteriorment “es va incorporar a aquest programa el juny de 2016 i després de sis anys s’ha aconseguit fer el trasplantament. Ha estat un autèntic repte des del punt de vista immunològic i prevenció del rebuig i un èxit, amb una excel·lent funció renal avui dia”, explica la doctora Ana Ledo, nefròloga infantil de l’equip trasplantador.

El trasplantament renal és el tractament d’elecció per al pacient amb malaltia renal crònica avançada, davant de l’hemodiàlisi i la diàlisi peritoneal. Això és vàlid per a totes les etapes de la vida però “és a la infància on es veuen clarament els seus avantatges, permetent al nen una vida normal que inclou una millora de l’escolarització, socialització i trànsit a la vida adulta”, afegeix la doctora Ledo .

Programa PATHI

El programa PATHI es basa en un registre de pacients hipersensibilitzats i possibles donants a nivell nacional. Mitjançant un programa informàtic i un algorisme de selecció (prova creuada virtual) s’escull entre tots els receptors aquell que és compatible amb l’òrgan generat a qualsevol part del territori espanyol. Compte amb la cooperació dels coordinadors de trasplantaments, nefròlegs i immunòlegs dels centres participants.

Trasplantament Renal a l’Hospital La Fe

El 9 d’abril de 1979 es va realitzar a l’Hospital Infantil La Fe el primer trasplantament renal pediàtric d’Espanya, i primer trasplantament renal de la Comunitat Valenciana.

La Unitat de Trasplantament renal infantil de la Fe ha fet més de 400 trasplantaments i és des de l’any 2009 Centre de Referència Nacional, CSUR, Centres, Serveis i Unitats de Referència del Sistema Nacional de Salut.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: