El Programa Alba ha atès 1.310 dones víctimes dexplotació sexual en vuit mesos de funcionament

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Aitana Mas, ha destacat que el programa Alba d’atenció a dones víctimes d’explotació sexual de l’àmbit de la prostitució i/o tràfic ha atès, des de la seva posada en funcionament fa vuit mesos, “a 1.310 dones a la Comunitat Valenciana”.

El programa Alba s’emmarca dins de l’Estratègia Valenciana contra les Violències Sexuals, i busca donar resposta immediata i urgent a la situació en què es troben aquestes dones a través del Sistema Públic Valencià de Serveis Socials, ha assenyalat.

Aquestes xifres de les atencions realitzades, ha indicat la vicepresidenta, demostren “la necessitat d´un programa d´aquestes característiques”, que té com a objectiu l´atenció integral perquè aquestes dones “pugin sortir d´aquest context i construir el seu projecte de vida independent”.

Les professionals que integren l’equip del programa, a més d’oferir atenció a les oficines, fan sortides mitjançant unitats mòbils a les zones i llocs on es té coneixement o indicis que es desenvolupen activitats d’explotació sexual.

Aitana Mas ha destacat que l’èxit del programa està a la feina que realitzen aquestes unitats “que es desplacen allà on hi ha les dones prostituïdes per fer la detecció i acompanyar-les sempre en un equilibri entre l’atenció directa” i, alhora, anar “reconstruint psicològicament” per poder sortir de la seva situació.

Equips de treball

Els equips, un a cada província, estan integrats per un total de 9 persones professionals: dues treballadores socials, dues educadores socials, una psicòloga, una advocada, una integradora social, una dona supervivent amb formació en mediació que assessora i acompanya l’equip, i una administrativa.

La vicepresidenta ha indicat que l‟objectiu d‟incloure la figura d‟auxiliar de supervivent ha estat “facilitar l‟acompanyament a la resta de l‟equip en les primeres fases de contacte i vinculació amb les dones usuàries, i sobretot en el treball de camp itinerant”.

Les dones que entren al Programa Alba reben assessorament i atenció social integral en tots aquells aspectes que necessitin i que en promoguin la promoció personal i social, l’accés i la inserció en els recursos comunitaris per sortir de la situació d’explotació sexual.

La intervenció també inclou atenció psicològica per promoure aquells factors de resiliència que els permeti fer un projecte vital satisfactori per a elles. També es treballa l’adquisició d’habilitats prelaborals i de qualificació professional, a més d’oferir-los atenció jurídica.

D’altra banda, el Programa Alba també desenvolupa accions de sensibilització i prevenció de l’ús de la prostitució, i treballa coordinadament amb les Forces i els Cossos de Seguretat de l’Estat, Fiscalia o Jutjats, en aquells casos en què detectin situacions que puguin ser constitutives de delicte.

En aquests casos, es preveu oferir a les dones víctimes acompanyament especialitzat i l’acolliment immediat a la xarxa residencial de dones víctimes.

Atencions i actuacions realitzades

El balanç del programa des del 15 d’octubre del 2021 fins al 30 de juny d’aquest any informa de 4.236 atencions; 3.085 han estat atencions de caràcter social, 679 jurídiques i 472 atencions psicològiques.

Des dels serveis de les tres províncies també s’han fet 1.304 actuacions: 462 sortides a pisos, 404 sortides a clubs, 124 a zones urbanes i 314 a zones de carretera i polígons.

A més, s’han fet 830 acompanyaments per a gestions sanitàries, socials i administratives, 370 plans d’intervenció individualitzats i 69 itineraris d’inserció laboral.

El programa també ofereix a les dones allotjament immediat en cas que no el tinguin i vulguin abandonar la situació d’explotació en què viuen. En aquests casos, se’ls explica la seva situació legal i les seves possibilitats, i se’ls acompanya en el procés de sortida de la situació en què es troben, utilitzant els serveis existents a la xarxa pública, tant per a elles com per als fills i filles .

Pel que fa a ingressos a la xarxa residencial, en aquest període de temps s’ha facilitat allotjament a 59 dones i 22 filles i fills menors a càrrec seu.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: