Educació

L’equip de Debat de la UA comença demà la competició a la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives

La Universitat d’Alacant participa un any més a la Lliga de Debat Universitari de la Xarxa Vives, una competició que comença la fase eliminatòria demà dimarts 27 d’abril, de forma telemàtica. L’Equip de Debat de la UA haurà de debatre sobre el tema proposat enguany per la Xarxa Vives: ¿L’actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones ?.

Els estudiants de Filologia Catalana de la UA Pablo Gallego Francès, Beatriu Cortès Juárez i Sílvia Soto Tarí, al costat de Gabriel Navarro Arnaiz, estudiant de Magisteri de Primària, integren l’equip d’aquest any, capitanejats per José Luis Martínez Boix, preparador de l’equip, doctorand en Filosofia i Lletres (Àrea d’Arqueologia).

José Luis Martínez explica que l’equip ha afrontat la recta final de la seva preparació, durant la passada setmana, realitzant els últims assajos i correccions abans d’iniciar les fases eliminatòries dels dies 27, 28 i 29 d’abril. Però l’equip, afegeix Martínez, “S’ha preparat des del passat mes de novembre, primer amb un bloc dedicat a conèixer els aspectes generals de l’oratòria i la retòrica, i finalment amb una segona part dedicada a preparar en profunditat els arguments entorn a el tema central proposat per a aquest any “.

Els estudiants han treballat en sessions setmanals posicions a favor i en contra del tema a debatre, amb l’objectiu de disposar d’arguments i raonaments que els permetin defensar cadascuna de les posicions. Algun dels participants, com Pablo Gallego, ja s’havien enfrontat a l’experiència de la Lliga de Debat, encara que en el nivell de Secundària i Batxillerat. Per la seva banda, Beatriu Juárez afirma que per a ella ha suposat “tot un repte”, ja que tots els membres de l’equip han hagut d’adaptar a les circumstàncies sobrevingudes per la pandèmia però, tot i així, “han demostrat que el treball en equip també pot adaptar-se a la no presencialitat. les ganes de debatre i confrontar opinions poden superar les circumstàncies més adverses “, subratlla el capità.

José Luis Martínez assegura que “adaptar el debat a l’entorn virutal és un pas decidit en el món de l’oratòria, ja que cada vegada vivim en espais més interconnectats i que requereixen una comunicació eficativa sense tenir en compte escales o distàncies”.

Un altre dels integrants de l’equip, Gabriel Navarro, detalla que van començar a treballar el tema proposat enguany al novembre de 2019 i que han necessitat realitzar un replantamiento total ja que, l’situanción derivada de la pandèmia ha afectat moltíssim a tots els aspectes relacionats amb l’educació i amb el nostre concepte de progrés “a més, afegeix,” Com a estudiant de Magisteri, aquesta situació ha confirmat la importància que té repensar i debatre sobre el nostre sistema educatiu en moments de canvi “.

L’equip assegura que ha estat un dels anys en què la preparació de la competició ha estat més dura però, segons Sílvia Soto, “també ha estat una de les més emocionants, amb un format molt més ràpid, on la paraula adquireix molt més pes i on els arguments han de fluir necessàriament de forma més senzilla i àgil per a sortejar les limitacions de les plataformes de comunicació en línia “.

Lliga_Debat.jpgLliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives 2021

Tema de debat: L’actual sistema educatiu garanteix el progrés de les persones?

A partir de demà dimarts 27 d’abril i fins al 7 de maig se celebra la Lliga de Debat Universitària de la Xarxa Vives. Estudiants de 14 universitats de Catalunya, País Valencià i Illes Balears hauran de defensar, al llarg de la competició, tant la posició a favor com en contra al voltant de el tema proposat. Durant els tres primers dies es desenvoluparà la fase eliminatòria. Dimecres 5 de maig es duran a terme les semifinals i el divendres 7 de maig es disputarà la final. Per primera vegada, aquest any la competició serà virtual. Els equips estan integrats per entre dos i sis estudiants, a més de l’capità, i els debats tindran una durada màxima de 16 minuts.

Universitats participants aquest any: Alacant, Autònoma de Barcelona, ​​Barcelona, ​​Illes Balears, Jaume I, Lleida, Miguel Hernández d’Elx, Oberta de Catalunya, Politècnica de València, Pompeu Fabra, Ramon Llull, Rovira i Virgili, València i Vic-Central de Catalunya. Els participants provenen de les següents àrees de coneixement: Ciències Socials i Jurídiques (71%); Enginyeries i Arquitectura (12%), Arts i Humanitats (11%); i Ciències de la vida (6%). Un 55% dels estudiants són dones i un 45% homes.

La Lliga de Debat Universitària és una competició dialèctica entre equips d’estudiants universitaris que debaten sobre un tema polèmic i d’actualitat. Des de l’any 2005, la competició fomenta entre els estudiants universitaris l’ús de la paraula i capacitats com el treball en equip, la documentació, l’anàlisi crítica i l’argumentació. L’activitat, organitzada per la Xarxa Vives

Informació i Foto: Universitat Alacant

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint