La Universitat d’Alacant transforma idees de base científica en models de negoci

Ensenyar a crear negocis és la missió del programa intensiu de validació de mercat i models que arrenca avui a la Universitat d’Alacant (UA). Anomenat ua:emprèn Lean CT està dirigit a investigadors, estudiants i egressats de la UA disposats a llançar un projecte d’emprenedoria de base científica o tecnològica.

El programa es basa en la metodologia Lean Launchpad i en la intel·ligència col·lectiva i consta de nou sessions, que s’estendran fins a finals de juny del 2023, dirigides per experts externs en innovació i emprenedoria en l’àmbit universitari i metodologies àgils.

La primera sessió, celebrada avui a la sala coworking del Col·legi Major Universitari, s’ha centrat a conèixer la metodologia Lean Launchpad i en la introducció als models de negocis i el desenvolupament de client. El director del secretariat de Transferència de Coneixement de la UA, José Luis Todolí, s’ha dirigit als participants per recordar que amb aquest programa “es minimitza el risc de mercat, se’n surt de la zona de confort i es pot testar la validesa de les propostes al món real. “Sempre a fi de donar resposta a problemes reals amb solucions innovadores i sostenibles, que és la fi última del programa ua:emprèn Lean CT”, ha afegit

El programa finalitza amb una jornada de presentació de projectes davant de potencials inversors i empresaris. A més, per participar al programa, cada projecte participant rep el suport d’un mentor amb experiència sectorial, de mercat o d’emprenedoria.

Projectes participants

En aquesta 4a edició participen a Lean CT set projectes de base científica o tecnològica amb l’objectiu de definir un model de negoci viable i aprendre a contrastar la idea amb el mercat de forma sistemàtica. Entre els seleccionats hi ha Valpipack, projecte sobre revaloració de subproductes de la pinya per incorporar-los a envasos alimentaris de la doctora en Química del Departament de Química Analítica, Nutrició i Bromatologia, Ana Beltrán.

També la innovadora plataforma de monitorització de les hormones en temps real per al tractament de la infertilitat, MoSTHealth, Anastasiia Gorelova i Diana Gadzhimusieva, del Departament de Llenguatges i Sistemes Informàtics. El projecte de Reactors Electroquímics per a la regeneració de carbó activat per tecnologia electroquímica presentat per Borja Ferrández, del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular i Edafologia i Química Agrícola.

L’aplicació TA2AT que combina una xarxa social amb un servei de previsualització de tatuatges en 3D, liderada per l’alumne Francisco Quirant, juntament amb cinc companys del Grau d’Enginyeria Multimèdia.

El projecte Brown Scribe’s d’edició de textos administratius mitjançant processament de llenguatge natural per fer-los més entenedors a la ciutadania, del lingüista i estudiant de doctorat de la UA Gabriel González.

Tractomatic per a la segmentació de tractes cerebrals mitjançant aprenentatge automàtic dels també alumnes Pablo Rocamora i Víctor Villena. I finalment Ecofibral, projecte per a la recuperació de fibres en materials compostos de l’investigador col·laborador del Departament de Química Inorgànica, Franz Edwin López.

Lean CT

La metodologia establerta Lean Launchpad, de Steve Blank, és un mètode contrastat per ensenyar a crear negocis abandonant fórmules tradicionals de les escoles de negocis, per centrar-se a proporcionar experiències pràctiques sobre allò que es necessita per fer realitat una idea empresarial. El mètode incideix a començar pel principi: contrastar com més aviat millor la solució amb potencials clients.

El programa, que estableix un total de nou blocs de sessions amb periodicitat quinzenal, planteja un model de formació que combina l’aprenentatge presencial amb activitats en línia i l’assessorament personalitzat de mentors que aporten coneixement sectorial, empresarial o emprenedor.

Lean CT, que compta amb el suport del Banco Santander, forma part del projecte institucional de la UA per al foment de l’emprenedoria ua:emprèn, promogut des del Vicerectorat de Transferència, Innovació i Divulgació Científica i el Vicerectorat d’Estudiants i Empleabilitat.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: