La Universitat d’Alacant reuneix experts d’un centenar d’universitats en les jornades de recerca i innovació en docència universitària

Durant els dies 6 i 7 de juny de 2019 tindrà lloc, a la Universitat d’Alacant, XARXES-INNOVAESTIC 2019. Es tracta d’una trobada internacional de primer ordre i punta de llança en les macro-àrees dels dos esdeveniments que engloba, les XVII Jornades de Xarxes d’Investigació en Docència Universitària (XARXES 2019) i el III Workshop Internacional d’Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2019). El lema escollit per a aquesta edició defineix els objectius de la trobada, “Recerca i innovació en l’ensenyament superior. Nous contextos, noves idees “.

Més de 1.100 experts procedents de 47 universitats espanyoles i altres 52 d’Europa i Amèrica s’han inscrit la trobada internacional que organitza el Vicerectorat de Qualitat i Innovació Educativa i l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat d’Alacant.

La trobada internacional de referència en recerca i innovació en docència universitària ha acceptat un total de 368 comunicacions programades (259 comunicacions orals, 109 pòsters) -després d’superar un rigorós procés de selecció per double blind peer review-, entre comunicacions orals i pòsters, rubricades per un total de 1.117 autors diferents i que les seves temàtiques giren al voltant de la investigació referida a l’àmbit de la docència en educació superior, experiències educatives innovadores, la qualitat i l’avaluació per a la millora de l’educació superior, l’accessibilitat i igualtat d’oportunitats , la tutorització, suport i orientació a l’estudiant per a la millora de l’aprenentatge i la qualitat educativa, nous escenaris digitals, així com la innovació en educació no universitària per tal d’estendre ponts amb l’educació superior.

La inauguració de XARXES-INNOVAESTIC 2019 tindrà lloc aquest dijous a les 10 del matí a la sala d’actes de la Facultat d’Educació que donarà pas a les activitats programades, com ara conferències plenàries, tallers, panells d’experts, així com sessions de comunicacions i pòsters. Entre els principals ponents destaquen personalitats de talla internacional com el professor Enric Mallorquí-Ruscalleda (Indiana University-Purdue University, EUA), la professora Karina Fort (Tecnològic de Monterrey, Mèxic) o la professora Olga María Alegre de la Rosa (Universitat de la llacuna). Especialistes que participaran a la sessió plenària inaugural, que abordarà “L’articulació de les TIC i la innovació en la docència universitària”, sota la coordinació del professor Julio Cabero Almenara (Universitat de Sevilla).

El dia 6 a la tarda es desenvoluparà el panell d’experts “Ser un bon docent en el context universitari. Experiències i propostes”. En aquest panell, sota la coordinació del professor Francisco Torres, vicerector de Qualitat i Innovació Educativa de la Universitat d’Alacant, intervindran el professor José Ramón Martínez Riera (Universitat d’Alacant), la professora María Luisa Sevillano García (UNED) i la professora Maria Cecilia Gómez Lucas (Defensora Universitària de la Universitat d’Alacant).

El segon dia, el 7 de juny, la ponència plenària serà a càrrec del professor Francesc Pedró, director de l’Institut Internacional de la UNESCO per a l’Educació Superior a Amèrica Llatina i el Carib (IESALC), sobre “La innovació en l’ensenyament universitari. Tendències internacionals “.

Hi participarà també el professor Fernando Reimers (Harvard University), director de la Ford Foundation Professor of Practice in International Education Facultat i de la International Education Policy. A més, presideix el programa Think Tank on Global Education. A través de l’Harvard Extension School imparteix un curs en línia sobre política educativa i innovació educativa. És director de l’International Education Policy màsters program, dirigeix ​​la Global Education Innovation Initiative, un esforç internacional per avançar en la millora de l’educació pública cap a una major rellevància en el suport als estudiants perquè adquireixin les competències cognitives i socioemocionals essencials per prosperar en al segle XXI.

El mateix dia 7 s’han programat 9 tallers: Taller 1 (adreçat a editors de revistes): “Actualització dels Criteris de Selecció i Procés d’Avaluació de Revistes a la plataforma Web of Science”, impartit per la doctora Mila Cahué (Clarivate Analytics ); Taller 2: “Iniciació al Breakout EDU o Escape room com a recurs didàctic i d’avaluació a l’aula universitària”, impartit pel professor Pedro Martínez Ortiz (Universitat d’Alacant); Taller 3: “Aprenent anglès cooperativament”, impartit per la professora Mª Elena Gómez Parra (Universitat de Còrdova); Taller 4: “Com crear materials digitals accessibles per a tothom?”, Impartit per José María Fernández Gil (Universitat d’Alacant); Taller 5: “Flipper Classroom: Eines tecnològiques per implementar la classe invertida”, impartit per la professora Mariana González (University of Birmingham, Regne Unit); Taller 6:

 

 

 

Informació i Foto: Universitat Alacant

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: