La Universitat d’Alacant desenvolupa un complet Pla d’adequació dels espais i instal·lacions per a la reincorporació presencial

La Universitat d’Alacant ha desenvolupat un complet Pla d’adequació dels seus espais a partir de la creació d’una Guia tècnica i una base de dades amb les característiques de tots els seus edificis, que permetrà redistribuir els espais segons exigeixi l’evolució de la pandèmia.

Elaborada pel Servei de Prevenció, aquesta guia pionera en una institució pública, anomenada “Guia tècnica d’adequació dels espais i instal·lacions per a la reincorporació presencial de persones treballadores de la Universitat d’Alacant”, contempla detalladament l’adopció d’una sèrie de mesures de seguretat tant generals per a espais comuns, com per a zones d’ús més restringit, com ara la instal·lació de mampares i la reubicació de mobiliari i llocs de treball a fi de garantir que es compleixin les distàncies de seguretat previstes per la legislació vigent. A més, compta amb un annex dedicat a la Senyalètica en què estan treballant tant el Secretariat de Campus com el Servei d’Infraestructures de la UA per adaptar la guia a les característiques reals de cada edifici. Per aconseguir-ho s’està realitzant un gran esforç ja que cal adequar-la a cada un dels 54 edificis de campus, així com a les seus universitàries. Plan_AdecuacionUA1

Es contempla la col·locació de senyals verticals i horitzontal per determinar zones d’espera, el sentit de la circulació que serà únic en determinats espais, l’aforament o les distàncies d’espera, entre moltes altres. De moment ja s’han acabat els plans pilot de dos dels edificis més singulars de campus, l’Aulari 2 i el de Rectorat i Serveis Generals.

Des del vicerectorat d’Infraestructures i Campus asseguren que més enllà de la importància mentre durant la pandèmia, “aquesta senyalització suposarà un pas més en el concepte d’Universitat Saludable en què la UA ha estat sempre una de les institucions pioneres”. Per als responsables sanitaris de la UA “la senyalètica adoptada, pot resultar molt útil per a assumir i mantenir certs hàbits saludables essencials en períodes com el de la grip estacional”.

Per completar l’eficàcia d’aquestes mesures, des del Secretariat de Campus, que dirigeix ​​l’arquitecta Elia Gutiérrez, s’ha elaborat una base de dades que recull detalladament les característiques tècniques i les instal·lacions de què estan dotats cada un dels espais i edificis de la Universitat d’Alacant. “L’objectiu inicial d’aquesta base de dades ha estat determinar l’aforament de totes les instal·lacions universitàries”, és a dir, “poder determinar i adaptar el volum d’ocupació màxim de cadascuna d’elles en funció de les exigències de les normatives o els criteris sanitaris, d’una manera ràpida i efectiva “, assegura Gutiérrez. En la descripció dels espais es contemplen aspectes com la ventilació, l’aire condicionat, la mida, la quantitat d’accessos, la possible ubicació de l’mobiliari, etc.

La determinació dels nous aforaments s’ha elaborat en tres fases: els espais de treball de personal d’administració i serveis, els laboratoris per a investigació i les estades docents. Gràcies a aquesta eina, la Universitat estarà en disposició, a principis de curs, de determinar la seva capacitat real de docència presencial segons els criteris sanitaris establerts en aquell moment.

A més, aquesta base de dades ha estat el punt de partida per a col·locació de mampares protectores i altres mesures de seguretat, així com per a l’establiment dels punts de repartiment, control i custòdia de EPI i el cubicatge inicial dels laboratoris abans de l’inici de la presencialitat.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: