La UA participa en un tractament que redueix la mortalitat en casos crítics de Covid-19

Un tractament cel·lular desenvolupat i provat per investigadors espanyols ha demostrat en els seus primers resultats que redueix la mortalitat dels pacients crítics de coronavirus de l’85% a l’15%. El medicament cel·lular ha estat provat en tretze pacients intubats a ventilació mecànica i ha demostrat ser eficient per a la millora clínica de casos crítics de Covid-19.

Es tracta dels primers resultats de el projecte BALMYS-19, co-liderat per la Universitat Miguel Hernández d’Elx i la Fundació Jiménez Díaz (Universitat Autònoma de Madrid). Col·laboren en l’estudi quatre investigadors de la província d’Alacant: José Miguel Sempere Ortells, investigador de la Universitat d’Alacant, el professor de Medicina Clínica a la UMH Luis Manuel Hernández Blasco, Etelvina Andreu i Bernat Soria, de l’Institut de Bioenginyeria UMH. A més, participa personal científic i clínic de Madrid, Navarra, Múrcia i Salamanca. Coordinen dit Projecte i Assaig Clínic el professor Damián García Olmo de l’Hospital Universitari Fundació Jiménez Díaz i el professor Bernat Sòria de la Universitat Miguel Hernández (ISABIAL i Institut de Bioenginyeria).

L’estudi, el més ampli publicat fins al moment en aquestes condicions, ha estat publicat a la revista ‘The Lancet EClinicalMedicine’.

cèl·lules mare

Aquesta teràpia avançada es basa en cèl·lules mare amb propietats regeneratives, antiinflamatòries i immunoreguladores, i es tracta de la primera teràpia cel·lular per a la Covid-19 desenvolupada i produïda íntegrament a Espanya.

“Durant l’estudi pilot es va tractar a pacients crítics de coronavirus que no responien a tractaments convencionals amb el medicament cel·lular, compost de cèl·lules mesenquimals estromals al·logèniques a dosis d’1 milió de cèl·lules per quilo de pes en una o diverses dosis”, indica l’equip investigador.

Els resultats de la seva aplicació en pacients de coronavirus ingressats a UCI es van comparar amb l’evolució clínica i mortalitat de casos similars. Segons els resultats obtinguts, el tractament cel·lular no produeix reaccions adverses, però sí comporta una millora clínica i radiològica generalitzada.

“La mortalitat dels pacients va disminuir de l’70-85% a l’15% (2 pacients)” i “la majoria de persones tractades amb el medicament cel·lular van ser desintubadas durant el període de recollida de dades”, afirmen. “Van disminuir els seus marcadors d’inflamació (proteïna C reactiva i ferritina), coagulació (dímer D) i dany tissular (deshidrogenasa làctica)”, afegeixen els investigadors.

També es va constatar que el medicament no disminueix el recompte de limfòcits. De fet, els resultats apunten que el nou tractament augmenta la presència de limfòcits T (que ataquen directament a l’virus) i de limfòcits B (que sintetitzen els anticossos) “.

El professor Soria va iniciar la seva investigació sobre l’aplicació de medicaments cel·lulars en la UMH i, posteriorment, al National University Hospital de Singapur durant l’epidèmia asiàtica de SARS-1 el 2003, on va observar en aquest últim cas l’intens infiltrat pulmonar en les biòpsies postmortem d’aquests pacients.

A diferència de la SARS-1, en la infecció per coronavirus SARS-CoV-2, el quadre clínic mostra una depressió de el sistema immune (limfopènia), una resposta hiperinflamatoria generalitzada, dany tissular, hipercoagulabilitat i distress pulmonar intens que obliga a l’ingrés a la unitat de Cures Intensives (UCI).

Els autors de l’estudi expliquen que els medicaments cel·lulars, a diferència d’altres tractaments, són “medicaments vius” i han de ser utilitzats per personal mèdic qualificat i produïts per unitats acreditades per l’Agència Espanyola de l’Medicament i Productes Sanitaris.

El coneixement dels fonaments científics biològics d’aquests tractaments, així com de la fisiologia de la interacció entre el medicament i l’hoste, és imprescindibles per a un correcte maneig dels mateixos.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: