Justícia Alimentària llança un calendari de temporada per a menjadors escolars

Justícia Alimentària, dins del seu projecte ‘Alimentar és educar’, acaba de llançar un calendari de temporada per a menjadors escolars l’objectiu dels quals és, per una banda, conscienciar i educar sobre la importància de consumir aliments de temporada i de proximitat, i de l’altra, promoure que aquests s’incorporin als menús escolars dels centres educatius.

“En tenir tota mena de fruites i verdures als supermercats durant tot l’any, ja no estem familiaritzades amb els canvis estacionals en l’alimentació. És molt important que des d’edats primerenques aprenguem a distingir quins aliments són propis de cada estació i que les famílies s’acostumen a comprar productes de proximitat a les botigues de barri, mercats locals o fins i tot directament a les persones productores”, destaca Marta Herrero, tècnica de Justícia Alimentària, qui afegeix “aquest calendari neix com una eina senzilla i útil perquè els menjadors incloguin les fruites i verdures de temporada als menjadors escolars perquè hem detectat que molts no ho fan”.

La inclusió d’aliments de temporada a la dieta contribueix que aquesta no només sigui saludable, sinó també sostenible perquè genera un impacte mediambiental menor. És una de les mesures més importants per reduir la petjada mediambiental de la nostra alimentació. A més, aquestes fruites i verdures solen tenir més sabor i millor preu.

El calendari -que arrenca al mes de setembre per assimilar-lo al període escolar- recull totes les fruites i verdures característiques de cada mes. S’introdueix una novetat important: el peix de les nostres costes perquè, igual que la verdura, té el seu cicle i consumir-lo quan no toca dificulta la seva reproducció i conservació.

Cadascun dels mesos del calendari va acompanyat d’una recepta per als menjadors escolars, que ha estat provada i adaptada als gustos dels nens i les nenes i que, a més, és totalment viable per a la restauració col·lectiva. El calendari està disponible a la pàgina web http://www.alimentareseducar.org i es distribuirà entre les AFAS/AMPAs de 10 col·legis de la Comunitat Valenciana que ja formen part del projecte.

Aquesta iniciativa s’emmarca en el projecte Alimentar és Educar de Justícia Alimentària amb què pretén millorar l’alimentació dels col·legis i escoles infantils públiques del nostre territori. També s’han fet escoles de formació per a les famílies, visites a iniciatives de producció agroecològica, tallers de cuina de temporada i revisions dels menús escolars per elaborar propostes de millora, a més d’una formació on line que s’oferirà a totes les AMPA i estarà disponible properament.

Menús escolars sostenibles
A més, en els darrers mesos, Justícia Alimentària ha participat activament com a part del grup de treball de menjadors escolars del Consell Alimentari Municipal de València a la redacció d’uns nous plecs de condicions que valorin els criteris de compra pública sostenible de l’ajuntament de València.

Així, segons aquest nou plec de condicions, els menús escolars han de contenir verdura fresca i de temporada diàriament i, com a mínim, el 50% d’aquests productes seran obligatòriament ecològics. També es valorarà la compra directa a la producció, eliminant empreses intermediàries.

També hi ha una feina a nivell autonòmic, des de la plataforma Escoles que Alimenten
on es lluita per millorar l’alimentació dels centres públics que depenen de la Generalitat Valenciana amb la intenció que incorporin criteris de justícia social i ambiental.

Sobre Justícia Alimentària
Justícia Alimentària és una organització ecologista, internacionalista, feminista i políticament independent, que des del 1987 treballa per una alimentació saludable, justa i sostenible per a les persones i el planeta.

La necessitat de transformar el sistema agroalimentari actual i tornar a la ciutadania el dret a una alimentació saludable, amb criteris de justícia social i sostenibilitat mediambiental, és un dels principals objectius de l’organització.

Informació i Foto: Justícia Alimentària València

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: