La Generalitat rep el premi Autelsi al sector públic pel Pla de Xoc de Ciberseguretat per a Entitats Locals de la Comunitat Valenciana

El director general de Tecnologies de la Informació i les Comunicacions, José Manuel García Duarte, ha recollit el premi ‘Iniciativa Tecnològica al Sector Públic’ de l’Associació Espanyola d’Usuaris de Telecomunicacions i de la Societat de la Informació (Autelsi) pel Pla de Xoc de Ciberseguretat per a Entitats Locals de la Comunitat Valenciana.

La cerimònia de lliurament ha tingut lloc a Salamanca, en el marc del XXX Congrés Autelsi, que s’ha celebrat del 10 al 13 de novembre, sota el lema ‘Transformació Digital: Assoliments i Noves Oportunitats’.

El director general de TIC ha expressat el seu agraïment pel reconeixement de l’associació a una iniciativa que demostra que el Consell està compromès amb la protecció de les administracions locals i la ciutadania davant les noves ciberamenaces sorgides en els darrers anys, especialment des del inici de la pandèmia”.

García Duarte ha recordat que la Generalitat “va adoptar un compromís amb la ciberdefensa de les entitats locals, arran dels ciberatacs contra municipis soferts a la Comunitat el 2021, i fruit d’aquest la Conselleria d’Hisenda, a través de la DGTIC, va definir un pla d’emergència que pogués adaptar-se a les característiques i els riscos propis d’aquestes entitats”.

“Aquest esforç inicial –ha continuat– ha permès que, en tan sols un any, hàgim aconseguit desenvolupar i implantar les mesures de protecció, millora de la seguretat i suport tècnic que requerien aquestes entitats, a més de capacitar el seu personal i alts càrrecs per que formin part activa de la defensa de la seva organització. D’altra banda, se’ls ha dotat d’assistència pel compliment de les obligacions derivades de l’Esquema Nacional de Seguretat”.

Per posar en marxa el pla de xoc, la DGTIC va acordar l’adjudicació d’un contracte d’emergència, amb una durada inicial d’un any, a l’empresa S2 Grupo SL. A més, el projecte ha estat coordinat pel Centre de Seguretat TIC de la Comunitat Valenciana (CSIRT-CV), en col·laboració amb el CCN-CERT, el centre de resposta a incidents de ciberseguretat del Centre Criptològic Nacional i màxim organisme competent per a les administracions Públiques, així com amb les tres diputacions provincials.

García Duarte ha destacat que el reconeixement d’Autelsi “se suma a la gran acceptació que ha rebut el projecte per part dels municipis, molts dels quals no tenien cap suport en ciberseguretat fins ara, malgrat que els ajuntaments són les administracions més properes a la ciutadania i allotgen la major quantitat de dades personals. Tot això, els ha anat convertint en objectius ‘tous’ dels ciberdel·liqüents”.

Model valencià de ciberseguretat

El Pla de Xoc de Ciberseguretat per a Entitats Locals és una estratègia que ha evolucionat fins a arribar a ser coneguda com “el model valencià de ciberseguretat”. Consisteix a implantar un model federat mitjançant el qual, per oferir els seus serveis a la Comunitat Valenciana, el CCN-CERT delega a CSIRT-CV i desplega al centre valencià les eines interconnectades amb el centre nacional. Així, des del centre autonòmic de resposta a incidents es dóna servei a la Generalitat, a les entitats locals, a la ciutadania ia les empreses.

El model valencià ha estat reconegut i exposat com a cas d’èxit davant de la resta de comunitats autònomes pel CCN-CERT, ja que és considerat un model d’excel·lència a implementar per totes.

El director general de TIC ha destacat que l’èxit d’aquest model “s’ha basat en la coordinació entre tots els agents implicats i en el fet que hem implantat mecanismes de resposta centralitzada, cosa que augmenta l’eficiència de la resposta, la fortalesa de els sistemes i la protecció de les xarxes”.

Segons García Duarte, “tot això ha suposat un gran repte i una inversió que ha obert la porta que les 584 entitats locals valencianes puguin gaudir d’uns nivells de protecció com els de cap altra comunitat autònoma i siguin les primeres a Espanya a integrar-se a la Xarxa Nacional de SOC, a través de CSIRT-CV”. La xarxa de SOC és una plataforma del CCN-CERT que interconnectarà els principals centres de resposta davant d’incidents espanyols per compartir intel·ligència i intercanviar informació de ciberincidents.

Finalment, el director general ha destacat que, “encara que l’objectiu inicial era disposar d’un pla d’emergència, això ja s’ha aconseguit i el nostre proper repte és assegurar que els nivells de protecció es consolidin, per a la qual cosa aprofitarem tot el coneixement adquirit durant la posada en marxa del pla de xoc, que ens ha permès conèixer amb més profunditat les necessitats de ciberseguretat de les entitats locals”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: