Investigadors de la UA creen un model capaç de predir el desenvolupament dels malalts en cas de pandèmia

A partir de l’anàlisi estadística de resultats clínics de malalts de COVID, investigadors de la Universitat d’Alacant han creat un model capaç de predir el desenllaç d’aquesta malaltia. Els resultats d’aquesta investigació han estat publicats per la prestigiosa revista científica HELIYON i són la base del desenvolupament d’una Aplicació Mòbil (APP) que es podria utilitzar en un futur si es donessin unes circumstàncies semblants.

El catedràtic Frutos Marhuenda, del departament d’Agroquímica i Bioquímica de la Universitat d’Alacant, és el responsable d’aquesta investigació, que ha estat possible gràcies a la base de dades dels hospitals HM de Madrid, que les van deixar en obert amb finalitats científiques.

Marhuenda explica que analitzant aquests resultats clínics de pacients COVID es van poder avaluar quins paràmetres, de totes aquestes anàlisis clíniques realitzades, eren més importants per poder preveure el desenvolupament de la malaltia”. L’investigador assenyala a més que, de fet, amb els resultats obtinguts d’una primera analítica realitzada quan el pacient ingressa als serveis d’urgència eren capaços de detectar o determinar quin seria el desenllaç de la malaltia. “Podíem predir amb una taxa d’encert de més del 95% si el pacient moriria o superaria la malaltia”, assegura.

“Aquest model podria haver estat una eina per al personal mèdic molt útil durant els moments més difícils de la pandèmia, ja que hagués ajudat a prendre les decisions clíniques sobre la base d’aquesta informació. Per exemple, en homes, l’edat era determinant com un factor de risc, mentre que en dones l’edat no era ni de bon tros el factor clau per predir el desenllaç de la malaltia”, assegura Frutos Marhuenda, que ara té el seu interès en desenvolupar gràcies a aquesta investigació una Aplicació Mòbil (App) que, amb un ús senzill i intuïtiu, podria utilitzar-se en el cas que es produís una altra pandèmia.

“Volíem crear un model predictiu per valorar la gravetat i per saber cap on evolucionaria. Per fer-ho seleccionem una sèrie de factors de les analítiques d’uns 300 pacients, des del seu ingrés fins al final del desenvolupament de la seva malaltia, i el resultat va ser molt bo, arribant a assolir el 95% d’encert en la predicció. El model no es va arribar a utilitzar durant la pandèmia, però ara, convertit en APP podria ser molt útil si es donen circumstàncies similars”.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: