Inaugurada a la Sala San Miguel de la Fundació Caixa Castelló l’exposició “Paisaje con figuras: Fons d’Art i Patrimoni UPV”

L’acte d’inauguració ha estat presidit pel rector de la Universitat Politècnica de València, D. Francisco Mora i el vicerector de Cultura José Luis Cueto. També ha assistit la rectora de la Universitat Jaume I, Eva Alcón, i la Vicerectora de Cultura Carmen Lázaro.

Un de les línies fonamentals del programa de la Sala Sant Miquel és el suport a les importants col·leccions d’art contemporani que hi ha a la nostra comunitat. Per això continuar amb una visió a el paisatge, a partir dels fons de la col·lecció d’art de la Universitat Politècnica de València, dóna la possibilitat de conèixer una selecció d’aquesta important col·lecció. D’altra banda aquesta exposició posa de rellevància una altra de les línies fonamentals de la feina desenvolupada en l’àrea de cultura de la Fundació Caixa Castelló, que consisteix en l’establiment d’aliances amb les institucions que en aquest moment marquen el rumb de la cultura de la nostra comunitat . De fet, la Fundació col·labora des de fa sis anys amb la càtedra de performance de la Facultat de Belles Arts en l’organització de les Jornades de Performance, que són ja una proposta consolidada de la nostra programació.

*

Des de la seva creació en l’última dècada del segle XX, la col·lecció artística de la Universitat Politècnica de València ha anat creixent de forma exponencial, fins arribar als nostres dies amb un corpus que supera els tres milers d’obres. Compta amb rellevants peces d’art contemporani, de creació pictòrica, escultòrica, obra gràfica i fotografia, estant ubicades als campus de Vera, Gandia i Alcoi. La seva conformació s’ha realitzat a través de diferents fonts d’origen com donacions, adquisicions i obres en dipòsit. Es tracta sens dubte, d’un corpus significatiu de peces rellevants en el context de les col·leccions museístiques pertanyents a les Universitats Espanyoles.

L’actual exposició de la Sala Sant Miquel de Castelló sorgeix de la col·laboració de la Fundació Caixa Castelló amb la Universitat Politècnica de València. Paisatge amb figures parteix de la idea de com al llarg de la història de l’art el gènere de l’paisatge ha recorregut amb protagonisme desigual les successives èpoques de la pintura, impregnant unes vegades com a simple fons, altres com a formes simbòliques, altres com protagonisme absolut. En aquest cas es tracta d’una modesta aproximació a la increïble capacitat que tenen les arts visuals, circumscrites en aquest cas als llenguatges pictòric i fotogràfic, per fer-nos gaudir i reflexionar sobre l’ampli ventall de possibilitats que se’ns ofereixen quan vam obrir la porta de la imaginació i veiem allò que ens envolta adoptant la posició extra-ordinària de l’artista.

Les diferents propostes seleccionades es poden agrupar en base diverses estratègies discursives. Des de l’adopció d’un punt de vista objectiu aparentment neutral, la manipulació tècnica i / o compositiva de la imatge, la intervenció mínima de l’home mitjançant accions efímeres, fins exterioritzacions de el món interior i personal de l’artista. Així veiem espais carregats d’història, de biografia, boscos de neu cremats, cometes fugaços, platges d’interior, llocs de la nostra infància, bodegons a l’aire lliure, deliris campestres, banys de terra gelada …. però també espais interiors que adquireixen una condició nova, inquietant, interrogadora. Com el jardí de les senderes que es bifurquen, es multipliquen les solucions i les visions.

L’exposició, comissariada per Juan Bautista Peiró i Felipe Garín, mostra obres d’artistes com Pilar Beltrán, Bleda i Rosa, Carmen Calvo, Equip Realitat, Alex Francès, Chema López, Jöel Mestre, Gels Mit o PAMEN Pereira, entre d’altres. Romandrà oberta a la Sala Sant Miquel de la Fundació Caixa Castelló, de el 30 de novembre a el 23 de gener de 2021, de dilluns a dissabte, de 17:30 a 20:30 hores, i dissabtes, a més, de 11:30 a 13 : 30 hores.

Informació i Foto: Fundació Caixa Castelló

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: