El CeMaB comença l’any amb una desena d’activitats programades de gener a maig

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA (CeMaB) ha presentat aquest matí en roda de premsa la seva nova programació per als mesos de gener a maig del 2022. La directora del CeMaB, Beatriz Aracil, ha detallat la programació integrada per deu propostes, de caràcter presencial i virtual, amb marcat tint internacional. El programa dissenyat proposa diverses trobades i conferències amb escriptors i poetes iberoamericans de renom, entre els quals hi ha el xilè Raúl Zurita, el nicaragüenc Sergio Ramírez, la mexicana Brenda Navarro, i l’espanyol, Premi Reina Sofía de poesia Iberoamericana, Antonio Colinas. A més, el caràcter internacional de la programació queda reforçat amb el primer col·loqui internacional “Amèrica Llatina des d’una mirada docent: crítica, ficció i ensenyament” i el III seminari internacional “Teatre i Història”. La jornada Educació Literària i Literatura infantil a Amèrica Llatina, i quatre conferències sobre “L’arxiu de Raúl Zurita”, a càrrec del també poeta i investigador xilè Héctor Hernández Montecinos; “Escriptores del Premi José Donoso: Isabel Allende, Diamela Eltit, Cristina Peri Rossi i Cristina Rivera Garci”, impartida per la professora xilena Marcela Albornoz, “Delmira Agustini: llums i ombres d’una poeta”, amb format xerrada col·loqui a càrrec de la catedràtica de la Universitat de Sevilla Trinidad Barrera, i “Ciutats violentes. La novel·la de crims a Amèrica Llatina”, impartida per l’escriptor i investigador colombià Gustavo Forero, completen el programa.

En la intervenció, Beatriz Aracil ha volgut subratllar l’estreta col·laboració que el Centre manté amb la Seu d’Alacant “centrada sobretot a oferir a la societat alacantina espais d’acostament i reflexió sobre escriptores i escriptors actuals molt destacats”. Aquesta vegada, la Seu acollirà la conferència de Sergio Ramírez (que va quedar ajornada el setembre de l’any passat) i el recital poètic d’Antonio Colinas, als quals s’unirà alguna activitat més que estem ultimant”. Aracil també ha detallat que “continuem en la línia de col·laboració amb l’àrea de Didàctica de la Llengua i la Literatura, a través de la qual pretenem difondre les investigacions sobre el paper de la Literatura Hispanoamericana en la formació dels nostres joves i adolescents i, en aquesta ocasió, a més, sobre la vinculació entre la docència i la creació literària. Les jornades que presentem a l’abril inclouran diàlegs amb tres figures destacades per la seva doble condició de docents (investigadors) i escriptors/es: Margo Glantz, Cecilia Eudave i Ricardo Sumalavia”. L’alumnat de la UA continua sent un altre eix estratègic del CeMaB, segons la seva directora: “Continuem pensant molt especialment en el nostre alumnat de la UA, i en concret en el nostre Màster en Estudis Literaris, però també en estudiants de Literatura Llatinoamericana de les més diverses latituds. Per això oferim investigacions de gran importància com la d’Hernández Montecinos sobre Raúl Zurita, Trinitat Barrera sobre Diamela Eltit o Gustavo Forero sobre la novel·la de crims a Amèrica Llatina”. I com a darrera clau d’aquesta programació Aracil ha detallat que “L’escriptura de dones continua donant títols essencials i nous noms: aquest any comptarem amb la presència al CeMaB de la mexicana Brenda Navarro i d’altres autores que anirem revelant més endavant”.
Per la seva banda, Jorge Olcina ha declarat a la seva intervenció que “Per a la Seu Universitària d’Alacant, la col·laboració amb el CeMaB és un luxe perquè permet la possibilitat que la societat alacantina pugui gaudir de l’excel·lència dels escriptors hispanoamericans que vindran els propers mesos a la Universitat.

El CeMaB és una de les institucions de més prestigi acadèmic de la nostra Universitat i ha tingut una trajectòria constant de rigor en les seves programacions anuals, gràcies als directors i directores i al personal administratiu que ha treballat en tots aquests anys. I la Seu d’Alacant s’enorgulleix de poder col·laborar estretament amb el CeMaB”

La programació

La nova programació va començar ahir amb la conferència d’Héctor Hernández Montecinos “Archivo Zurita. Una experiència documental de la literatura”, en col·laboració amb el Màster en Estudis Literaris de la UA. Com a activitat integrada a aquesta primera conferència, el dimecres 26 de gener, a les 15:30 hores, tindrà lloc un “Diàleg entre Raúl Zurita i Héctor Hernández Montecinos”, via meet, en què abordaran el procés de creació del poeta xilè, Doctor Honoris Causa per la UA, Premi Reina Sofía i Premi Iberoamericà de Poesia Pablo Neruda.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: