Comunitat Valenciana i Múrcia reclamen al Govern estatal la creació de la Conferència Sectorial de Govern Obert

La Comunitat Valenciana i la de Múrcia han celebrat una trobada a Cartagena per intercanviar experiències en matèria de transparència i participació ciutadana. Tant el conseller valencià de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, com la consellera murciana de Transparència i Participació de Múrcia, Noelia Maria Arroyo, han coincidit a reclamar al Govern de l’Estat la creació de la Conferència Sectorial de Govern Obert “davant l’avanç de les polítiques públiques de transparència i la demanda creixent de la ciutadania “.

Alcaraz ha posat èmfasi que aquest canvi “s’ha traduït en la creació de conselleries especialitzades en transparència, donant resposta a les necessitats dels ciutadans i les ciutadanes que reclamen una millora de la qualitat democràtica, compromís amb el qual estem fermament compromesos”.

Durant la trobada, els governs autonòmics valencià i murcià han signat un protocol per treballar de manera coordinada en matèria de participació ciutadana, transparència, dades obertes i bon govern, “interessos comuns per avançar en l’enfortiment de la democràcia i incloure en la presa de decisions les opinions de la ciutadania “, ha afirmat Alcaraz.

Per la seva banda, la consellera de Transparència i Participació de Múrcia, Noelia Maria Arroyo, ha destacat la importància d’aquesta trobada entre dos governs que “treballem de manera intensa en favor dels governs oberts, la transparència, la participació i l’avaluació de les polítiques públiques a Espanya “.

Al que ha afegit que, des del Govern de la Regió de Múrcia, “estem treballant a través d’una conselleria específica per seguir reforçant les polítiques de bon govern i de govern obert que creiem que són fonamentals en el moment actual per continuar recuperant la confiança dels ciutadans en la vida pública i millorant la reputació de les institucions polítiques “.

Entre els compromisos assolits es troba potenciar la transparència, el govern obert i la rendició de comptes com a estratègies per prevenir les males pràctiques que que es puguin produir en les administracions públiques. Altres qüestions incloses en el protocol de col·laboració es refereixen al desenvolupament i intercanvi d’eines informàtiques especialitzades; fomentar el diàleg entre institucions i societat civil; o realitzar trobades acadèmiques sobre govern obert.

En aquest sentit, el conseller s’ha referit al Sistema d’Alertes Primerenques Anticorrupció, projecte pioner de la Generalitat que han presentat en la trobada a la Comunitat de Múrcia; així com la Bústia Responsable per rebre les queixes i propostes de la ciutadania que també es exposat a les taules de treball durant aquesta jornada.

Grups de treball en transparència, participació i males pràctiques

Durant la cita celebrada aquest dimarts a Cartagena entre les dues comunitats autònomes s’han desenvolupat dos grups de treball, un en matèria de transparència i participació, i un altre relacionat amb la prevenció de males pràctiques administratives, amb l’objectiu d’intercanviar informació, contrastar iniciatives i resoldre possibles dubtes.

El grup sobre transparència i participació s’ha centrat en qüestions com l’accés a la informació; comptes oberts; rendició de comptes; el reglament de transparència valencià; la llei reguladora de l’activitat del lobby a la Generalitat; el Consell de Transparència; el Consell de Participació Ciutadana; o les relacions amb universitats i convenis de col·laboració, entre d’altres.

Pel que fa a la sessió de treball sobre prevenció de males pràctiques administratives la Comunitat Valenciana ha presentat a Múrcia el Sistema d’Alertes Primerenques per poder detectar possibles irregularitats en la gestió pública i la nova Llei d’Inspecció General de Serveis.

Informació i Foto: http://www.gva.es

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: