Ximo Puig rep les recomanacions i propostes per elaborar el Pla Valencià d’Acció de Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha rebut les recomanacions i propostes elaborades a la convenció ciutadana sobre salut mental de mans del comissionat del Pla d’Acció per a la Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés. Aquestes recomanacions i propostes serviran per desenvolupar el Pla Valencià d‟Acció de Salut Mental, Drogodependència i Conductes Addictives.

Ximo Puig, després de la recepció de les recomanacions de mans del Comissionat del Pla d’Acció per a Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, Rafael Tabarés, ha assenyalat que la pandèmia per la COVID-19 va fer més visibles els problemes de salut mental i ha advocat per la necessitat que aquest assumpte “estigui present a les agendes polítiques i públiques de la societat”.

En aquesta línia, ha advocat per treballar en la prevenció a l’àmbit de l’educació. “És bàsic que hi hagi recursos i itineraris que donin respostes a les famílies que pateixen la incertesa que signifiquen els problemes de salut mental”, ha indicat.

Igualment, Ximo Puig ha ressaltat que els joves “seran una prioritat” en l´elaboració del Pla Valencià d´Acció de Salut Mental, Drogodependències i Conductes Addictives, perquè segons ha afegit “els joves necessiten els ancoratges i l´atmosfera adequada que els donin els recursos salut mental per desenvolupar els seus projectes de vida”.

En aquest sentit, el president ha recordat que la convenció ciutadana sobre salut mental es va celebrar “per trobar respostes en tots els àmbits de la societat”, i ha anunciat que la Generalitat “treballarà per implementar les recomanacions” que han sorgit del treball de la convenció.

Principals recomanacions

Les recomanacions i propostes elaborades a la convenció ciutadana indiquen que les accions del Pla d’Acció haurien de centrar-se sobretot en l’educació, la prevenció, el rigor científic i l’optimització dels recursos. En concret, recomanen l’elaboració d’un estudi sobre la situació de la salut mental a la Comunitat Valenciana; el coneixement sobre l’accés a aquests recursos i els drets de les persones amb problemes de salut mental; l’ampliació de l’atenció i els recursos destinats a aquesta matèria; la formació dels professionals a l’àmbit sanitari i educatiu; així com laugment de la prevenció i de la visibilitat dels problemes de la salut mental.

A més, entre les recomanacions destaca la petició a la Generalitat perquè doni més visibilitat als problemes de salut mental mitjançant la realització de campanyes d’informació i sensibilització en mitjans de comunicació que també donin a conèixer els recursos disponibles.

També s’aconsella que des de l’àmbit educatiu es garanteixin els drets fonamentals de les persones a ser orientades perquè sàpiguen expressar-se i gestionar les seves emocions i la implantació d’una programació impartida per persones professionals i especialitzades al sector. En aquest sentit, moltes de les recomanacions fan èmfasi a emprar l’educació/formació a l’àmbit educatiu com a mesura per prevenir i gestionar les malalties mentals.

Altres propostes molt valorades fan especial èmfasi en la formació dels professionals d’atenció primària per a la identificació i el tractament dels trastorns conductuals i dotar de més recursos i un psicòleg clínic els centres.

Cal recordar que la convenció ciutadana, una experiència investigadora pionera a Espanya, es va celebrar entre els mesos de març i abril en quatre sessions a les tres províncies de la Comunitat Valenciana, i estava conformada per 70 ciutadans i ciutadanes triades entre un mostreig de 9.000 persones ordenat per variables de renda, medi urbà o rural, sexe, província i departament de salut.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: