Ximo Puig reivindica una major “conversa territorial” i voluntat per comprendre una Espanya “menys crispada”, oberta al diàleg i el pacte

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat una “conversa territorial” més gran, voluntat per comprendre a l’Espanya “menys crispada” i oberta al diàleg i el pacte, així com “visibilitzar que una altra Espanya és possible”.

Així ho ha manifestat durant la 39a edició del lliurament dels Premis Ortega i Gasset en què s’han reconegut els millors treballs periodístics publicats en espanyol el 2021. En concret, els guardonats han estat la fotògrafa Sáshenka Gutiérrez; la investigació d’El País sobre els abusos al si de l’Església, liderada per Íñigo Domínguez i Julio Núñez; la trajectòria dels morts David Beriain i Roberto Fraile; i la cobertura multimèdia del medi Divergents sobre la repressió a Nicaragua.

En el transcurs de l’acte, el president ha agraït a El País i al Grup PRISA l’elecció de la Comunitat Valenciana per celebrar el reconeixement a uns guardonats que, segons ha assenyalat, comparteixen la lluita per la veritat i la voluntat de “treure la llum injustícies ocultes per l?interès d?algú o silenciades per desinterès de la majoria”.

D’altra banda, s’ha referit a l’actual sobreabundància informativa ia la manca de respecte a la veritat, i ha denunciat la polarització tant del món digital com del real, per la qual cosa ha instat l’àmbit de la política i els mitjans de comunicació combatre-la perquè, segons ha assenyalat, “està en joc la democràcia”.

Guardonats 2022

Respecte del reconeixement a la investigació sobre els abusos al si de l’Església realitzada per El País, el president ha reclamat una investigació oficial per obtenir “veritat, justícia i reparació”, i ha destacat que l'”essència” del periodisme rau en la “independència com a garantia del control democràtic”.

Pel que fa al premi al periodisme desenvolupat per Divergentes contra la repressió a Nicaragua, Ximo Puig ha valorat l’oposició d’aquest mitjà a l’autoritarisme, la defensa dels drets humans i la lluita per la dignitat de les víctimes, i ha advertit que “cap comunitat està lliure de l’amnèsia, l’oblit i el silenci davant de l’horror”.

Així mateix, s’ha referit al reconeixement a la fotògrafa Sáshenka Gutiérrez les imatges del qual “contribueixen a trencar els tabús que invisibilitzen el patiment de la dona”, i en aquest sentit ha reclamat acabar de forma “immediata” amb la prostitució.

Finalment, ha considerat com una “obligació ètica” recordar els periodistes assassinats a Burkina Faso, David Beriaín i Roberto Fraile, així com totes les persones “que assumeixen com a pròpies les causes dels altres”, ha conclòs.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: