Miguel Mínguez: ‘Cal que els sistemes de salut posin més èmfasi en l’equitat en salut i la prevenció de malalties’
El conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, ha destacat que “entre les lliçons apreses pels impactes desproporcionats de la crisi de COVID-19 en persones vulnerables o desafavorides, resulta evident la necessitat que els sistemes de salut i les societats avancin allunyant-se de les concepcions merament curatives i posin més èmfasi en l’equitat en salut, promoció de la salut i en la prevenció de malalties”. “I en aquest context el treball i la implicació dels i les professionals passen a situar-se com un element essencial del sistema”.
Mínguez ha realitzat aquestes declaracions a la inauguració de la tercera edició de la Jornada de Bones Pràctiques en el Sistema Valencià de Salut, organitzada per la Direcció General de Salut Pública i Addiccions.
Per al titular de Sanitat, “si aspirem a comptar amb un sistema sanitari que sigui referent quant a universalitat, equitat i qualitat, hem de començar per identificar quines han de ser les actuacions i eines que ens conduiran a assolir aquests objectius”.
En aquest sentit, Mínguez ha ressaltat que el nou Pla de Salut 2022-2030 és el marc en què es conduirà la gestió de la sanitat pública durant els propers anys, l’instrument de planificació que marcarà les línies estratègiques i objectius que es volen aconseguir amb el punt de mira el 2030, alineat amb la majoria de polítiques d’àmbit internacional, nacional i autonòmic, per mesurar resultats en salut a llarg termini. Un Pla de Salut, “fruit del diàleg i el consens”, ha ressaltat Miguel Mínguez.
En paraules del màxim responsable de la sanitat valenciana, “no hi ha millor pràctica clínica que l’escolta. Escoltar el pacient és el més important en l’atenció sanitària. I important és també escoltar tots aquells que conformen el sistema sanitari i el sector de la salut a l’hora de posar les bases del futur de la sanitat”.
Aposta pel diàleg
Mínguez ha ressaltat que la seua aposta pel diàleg “no només és una qüestió de principis”, ja que tal com proposa l’article 12 de la Llei de Salut valenciana, per definir el Pla de Salut “és especialment important considerar els punts de vista de diferents sectors professionals, així com les percepcions i opinions de les persones i els pacients, expressades als fòrums de participació realitzats amb aquesta finalitat”.
D’aquesta manera, al setembre de 2021 es va iniciar un procés de consulta amb entrevistes a persones clau, sessions de treball grupal presencials i reunions telemàtiques, en què van participar un total de 130 persones entre personal tècnic de les diferents direccions generals de la Conselleria, comandaments intermedis i personal directiu del Sistema Valencià de Salut, personal tècnic daltres conselleries i Administració local, així com associacions ciutadanes i de pacients.
A partir de les seves opinions i propostes obtingudes en aquesta primera fase i després de la seva anàlisi i sistematització, es va ampliar la consulta mitjançant una plataforma online entre els mesos de gener i abril de 2022, fet que va permetre sumar altres col·lectius com societats científiques, col·legis professionals o sindicats.
Objectius del nou Pla de Salut
La informació obtinguda en aquestes consultes constitueix la base de la proposta d‟objectius i accions que s‟està sistematitzant en aquests moments, i que permet avançar els valors que haurà d‟assumir el nou Pla. Aquests cinc valors són l’equitat en salut per reduir i eliminar les desigualtats en salut (és el principi més valorat que cal incorporar al Pla); els serveis de salut integrats (entre la promoció de la salut i l’atenció pal·liativa, passant per la prevenció, el diagnòstic, el tractament i la gestió de malalties i rehabilitació), de forma proactiva i coordinada entre les diferents baules i centres assistencials del sector salut; així com la sostenibilitat, perquè les actuacions es puguin mantenir tant en termes econòmics com socials i ambientals.
Els altres dos valors són la resposta a nous reptes (implica la plasticitat del sistema sanitari per poder adaptar-se a les necessitats de la societat a cada moment mitjançant el foment de la recerca, la innovació i la capacitat de resposta davant de possibles crisis sanitàries); i la salut en totes les polítiques (implica tenir en compte les polítiques i iniciatives de sectors diferents del sanitari que influeixen en els determinants de la salut, promovent les que afavoreixin els entorns saludables i dissuadint les que suposin riscos per a la salut).
Vint-i-nou projectes reconeguts com a “bones pràctiques”
A la jornada s’han presentat sis dels 29 projectes reconeguts com de ‘Bones Pràctiques al Sistema Valencià de Salut’ en la seva tercera convocatòria. En aquesta edició s’han destacat, entre d’altres, actuacions per optimitzar la utilització de medicaments i productes sanitaris i experiències en prescripció social i recomanació d’actius, per haver demostrat ser efectives, transferibles i aportar innovació i millora contínua al sistema, en el marc del Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.
Entre els projectes presentats, s’ha exposat el projecte que porta per títol ‘Efectivitat d’un Programa d’Intervenció del Servei de Farmàcia d’Atenció Primària en la desprescripció o substitució de benzodiazepines en persones més grans de 75 anys’, del departament de salut València – Hospital General.
Un altre dels projectes reconeguts és la iniciativa ‘Implementació de Pla d’Episiotomia Restrictiva’, del departament València-Doctor Peset.
Així mateix, s’han presentat el programa dedicat a la ‘Gestió de les Cures Infermeres a la Consulta d’Infermeria de l’Adult’, del departament de salut Alacant – Hospital General, i ‘La Ribera Camina’, del departament La Ribera. També s’ha exposat el projecte ‘Prevenció d’embarassos no desitjats de repetició al Departament de Salut de Requena’ i l”Aplicació informàtica PROA Hospital de la Plana’, del departament de salut de la Plana.
Informació i Foto: Generalitat Valenciana