Ximo Puig reivindica la veu de Juan José Millás per endinsar-se en “el que sí que desperta la societat i la il·lumina i guareix”

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha reivindicat la veu literària i el compromís de Juan José Millás per endinsar-se en “allò que sí que desperta la societat, allò que sí que ens il·lumina, allò que sí que ens cura”.

El responsable del Consell ha lliurat a l’escriptor el Premi de les Lletres Valencianes, un guardó bianual que atorga la institució i que, com ha avançat, es lliurarà de forma singularitzada en dates properes al 20 de novembre, Dia del Llibre Valencià, i alternarà a cada edició la distinció a autors en valencià i castellà.

El president ha recordat durant la cerimònia de lliurament del premi que, per a Millás, “som el resultat dels nostres desitjos, però també d’allò que hem volgut ser i no hem estat”. I “el que no”, ha dit Ximo Puig, “segueix a la nostra ment i ens acompanya”, perquè “ens constitueix en “el que sí””.

En les seues novel·les i en les seues col·laboracions periodístiques, Millás, del que ha recordat la seua condició de “nen valencià trasplantat al Madrid humil i perifèric del carrer Canillas”, mostra aquest ‘allò que no’, és a dir, “el que no hi havia , allò que no es deia, allò que no es veia”, i ho fa fins a articular una “mirada dislocada” sobre la realitat, sense renunciar al “compromís” amb ella, ha indicat Puig.

En opinió del president, aquesta “fusió única de l”article-” és la que potser l’ha convertit “en el millor ‘escriptor de diaris’ de la seva generació”, seguint una tradició que “el connecta amb Larra, Camba o Pla” i que reflecteix “el pols del diari, l’essència de la literatura”.

El Premi de les Lletres Valencianes distingeix -ha continuat- els que “ens ajuden a veure més enllà, exploren aquesta fina frontera entre allò real i allò irreal i ens eleven sobre el soroll i l’evanescent”, i l’escriptura de Millás posseeix aquestes capacitats , “però sense renunciar al món”, un compromís que “singularitza” la seva mirada, i la fa necessària en un moment en què “el que sembla que s’ha dislocat és la mateixa realitat”.

Puig ha subratllat en aquest sentit que avui “la ignorància obté recompensa abans de caure el decorat que la suporta”. “Tants anys després torna el ‘mora la intel·ligència’ i alguns fins i tot contemporitzen amb el ‘visca la mort’ de Millán Astray i coquetegen amb l’odi de forma irresponsable”.

Combatre la “incultura”

Per això, ha convidat a combatre la “incultura”, que “està guanyant espai públic”, amb la cultura, i fer-ho a través d’un “instrument insuperable”, com el bolígraf, un “arma de construcció massiva”, que “construeix pensament, sentiment, emoció”, que “construeix memòria i projecta esperança” i que, en definitiva, “construeix els ponts per a una realitat diversa, fastiguejada de murs”.

Si parafrasejant Millás, “escriure és obrir i cauteritzar alhora”, “el mateix passa en llegir bons llibres; per això necessitem les veus de tots els escriptors i les escriptores que cada dia prenen el bolígraf, o el teclat i s’endinsen en ‘allò que sí’: allò que sí desperta, allò que sí que ens il·lumina, allò que sí que ens cura”, ha conclòs el president.

València, lloc “mític”

Juan José Millás ha agraït, durant la seva intervenció, una distinció que considera tan “irreal” com la ciutat des de la qual se li concedeix, aquesta València que no ha deixat de ser, per a ell, el lloc “mític” que va abandonar els sis anys, i que, cada cop que ha revisitat, ha conservat el seu estatus d’“instància de la realitat separada de la resta de coses de la vida”.

Millás ha rememorat anècdotes de la seva infància – el “miracle” de la pesseta que va somiar un dia trobar a la platja i que va aparèixer l’endemà entre la sorra – i del seu primer retrobament amb la ciutat, molts anys després de la seva marxa al “ fred” i “hostil” Madrid dels anys 50 del barri de la Prosperitat, i ha destacat que, malgrat que “cap fantasia sobreviu al contrast amb la realitat”, en el cas de València aquest contrast “no ha destrossat” aquella idea primera de “paradís perdut”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: