Navarro demana al Ministeri d’Agricultura “la rigorositat necessària” en el control de plagues de tercers països

La consellera d’Agricultura, Isaura Navarro, ha demanat al ministre d’Agricultura, Luis Planas, “la rigorositat necessària dels controls a les fronteres de la Unió Europea per evitar que entrin noves plagues procedents de tercers països”, en el marc de la Conferència Sectorial d’Agricultura i Desenvolupament Rural i el Consell Consultiu de Política Agrícola, celebrat aquest matí a Madrid.

Navarro ha explicat que “la citricultura valenciana ja porta molts anys de patiment produït per noves plagues”. “Als costos de cultiu que s’incrementen exponencialment, a tractats internacionals que no ens beneficien oa la competència deslleial de preus altres països, hem de sumar més despeses a fer front gastant en tractaments amb plaguicides per combatre plagues que no són les nostres” , ha defensat.

Per això mateix, la consellera ha destacat que, respecte a l’ús de plaguicides que són il·legals a la UE però que sí que utilitzen altres països que importen, “no cal abaixar la guàrdia per garantir la seguretat i la sanitat alimentària, perquè atenta contra els consumidors europeus que estem comprant productes importats amb restes de plaguicides que ja no fem servir aquí”.

Així, Navarro ha insistit que “hem de controlar els productes que vénen, i els tractats internacionals cal que tinguin en compte aquesta problemàtica per protegir el nostre camp i la nostra agricultura”. “Avançar en la reducció de plaguicides és necessari sempre que vagi acompanyat d’una limitació del que pot venir de tercers països tenint en compte que poden ser importadors de plagues”, ha afegit.

Precisament, Navarro ha felicitat el ministre pels èxits aconseguits amb el tractament en fred per a les taronges de tercers països i ha remarcat que es garanteixi que es faci “amb total rigor”.

En aquesta línia, també es dialoga per augmentar controls de plagues que el tractament en fred no destrueix com la taca negra dels cítrics i que ha estat detectada en cítrics procedents de Sud-àfrica i països sud-americans.

Durant la reunió, la consellera també ha plantejat “la necessitat d´avançar en sobirania energètica però garantint i protegint la sobirania alimentària, per tant s´han de protegir els terrenys agrícoles”.

Es tracta de la primera trobada entre la consellera Isaura Navarro i el ministre d?Agricultura des que la consellera va arribar al càrrec. Una trobada que Navarro ha titllat de “positiva i entusiasta, perquè ambdues institucions tenim clar que cal reforçar, impulsar i protegir el sector primari valencià”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: