Ximo Puig destaca que el nou edifici oncològic de l’Hospital Provincial de Castelló millorarà la qualitat assistencial

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el conseller de Sanitat Universal i Salut Pública, Miguel Mínguez, han inaugurat avui el nou hospital d’oncologia del Provincial de Castelló, on la Generalitat ha invertit 4,5 milions d’euros per a la construcció del nou edifici i el seu equipament.

Després de visitar les noves instal·lacions, Ximo Puig ha assenyalat que el centre entrarà en funcionament després de les festes de la Magdalena, moment en què els pacients ja podran ser atesos al nou edifici, dotat amb equips tecnològics d’última generació per al diagnòstic i tractament del càncer, que consoliden l’Hospital Provincial de Castelló com un espai de referència d’àmbit nacional en el tractament del càncer.

Així mateix, s’ha referit a les dificultats que ha suposat comptar amb aquest nou edifici per a l’atenció oncològica, les obres del qual van començar fa més de deu anys com a part d’un projecte d’una universitat privada, i que finalment “hem aconseguit que es converteixi en un espai per millorar la qualitat de latenció a pacients amb malalties oncològiques de la província de Castelló”, ha manifestat.

En el transcurs de l’acte, el cap del Consell ha destacat que el centre compta amb “grans professionals” sanitaris a qui ha agraït la seva “excel·lència” a la feina “per millorar la salut de la ciutadania”, de la mateixa manera que ha reconegut la labor que realitzen les associacions de lluita contra el càncer i suport a la investigació.

Puig ha explicat que l’àrea d’oncologia de l’hospital provincial atén anualment uns 1.600 pacients nous i ha destacat l’esforç inversor del Consell en equipament tecnològic per diagnosticar i tractar la malaltia del càncer.

En aquest sentit, cal destacar que l’Hospital Provincial ha rebut prop de 35 milions d’euros des del 2016 per emprendre l’adequació de les instal·lacions i poder-les dotar d’equips tecnològics. En concret, s’ha invertit més de 20 milions d’euros en tecnologia per a diagnòstic i tractament, com ara acceleradors lineals, PET-TAC, gammacàmera, mamògraf digital, tres ecògrafs, equip de Làser Holmio, ecocardiògraf, sales multicomandament i equips per a quiròfans intel·ligents.

Nou edifici de l´àrea d´oncologia

El nou edifici ocupa una superfície de 4.000 metres quadrats distribuïts en soterrani i tres plantes, per la qual cosa triplica l’espai existent fins ara. El soterrani està destinat a ús intern de lhospital (vestuaris, lavabos per al personal i zones de connexió); la planta baixa acull les consultes mèdiques; al primer pis hi ha un ampli hospital de dia d’oncologia, i la segona planta està destinada al personal de recerca.

L’hospital de dia compta amb 45 llocs per administrar quimioteràpia, fet que suposa un augment del 50% respecte als fins ara existents, a més de 15 consultes mèdiques, una d’infermeria i una d’extraccions i cures, així com àmplies sales d’espera, espai per a la Unitat de Consell Genètic i per a l’equip que s’ocupa dels assaigs clínics, actualment integrat per 7 persones.

També disposa d’una unitat de desinsibilització, amb 4 llocs, per atendre pacients amb càncer que han patit una greu reacció al·lèrgica en rebre el tractament de quimioteràpia, procediment terapèutic en què el Provincial és un dels centres d’Espanya amb més experiència.

D’altra banda, cal destacar que els materials escollits són eficients energèticament, naturals i dissenyats amb criteris bioclimàtics, i en el disseny de les instal·lacions s’ha apostat per espais agradables, tranquils i confortables que no recordin un hospital tradicional.

Increment de l’activitat i del personal

Durant l’any passat es van comptabilitzar 32.093 consultes mèdiques d’oncologia, 1.689 de les quals corresponen a nous pacients. Les sessions de quimioteràpia es van situar a les 17.706, i la Unitat de Consell Genètic va atendre el passat any un total de 533 consultes. Això suposa un augment de l’activitat oncològica mèdica del 3% el darrer any, i d’un 25% els darrers cinc anys.

Pel que fa al personal que treballarà a les noves instal·lacions, està previst comptar amb 17 especialistes d’oncologia mèdica, 19 infermers i infermeres, 9 TCAEs, 2 zeladors i 4 auxiliars administratius, per tal de donar resposta a les necessitats assistencials.

Investigació del càncer

La darrera planta de ledifici està destinada a la investigació. El Servei d’Oncologia Mèdica desenvolupa actualment nombrosos projectes de recerca per avançar en el tractament global de suport dels càncers de mama, pulmó, pròstata, ovari, bufeta, colorectal i pàncrees.

El servei participa en 59 assajos clínics en fase de reclutament i seguiment, fet que propicia una major oferta de tractaments innovadors encara no comercialitzats per a indicacions concretes. Els assaigs clínics suposen una eina fonamental per a una millora progressiva dels resultats terapèutics tant en taxa de curació com en increment de supervivència.

Actualment, uns 300 pacients reben un tractament actiu d’assaig o estan en fase de seguiment. Tant la investigació pròpia com la dels assaigs clínics amb promotors externs estan incrementant any rere any a causa del reconeixement de la intensa labor investigadora d’uns 50 professionals del Provincial i del suport tant de la direcció del centre com de la Fundació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: