Ximo Puig anuncia ajudes per rebaixar en 10 cèntims per metre cúbic el preu final de l’aigua dessalada i reitera la irrenunciabilitat del transvasament Tajo-Segura

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha anunciat una línia d’ajudes per rebaixar en 10 cèntims per metre cúbic el preu de l’aigua dessalada que el Govern central ha fixat en 0,34 cèntims, per la qual cosa el preu final per als usuaris de la Comunitat Valenciana serà de 0,24 cèntims.

Així ho ha manifestat durant la sessió de control de les Corts on ha reiterat la prioritat del Consell de disposar “d’aigua per sempre pels nostres agricultors”. Així mateix, el president ha avançat que sol·licitarà “immediat” la constitució de la comissió de seguiment per avaluar “les inversions que, per primera vegada en la història, es realitzaran a la conca del Segura”.

Ximo Puig ha avançat que en aquesta comissió bilateral també hi participaran, per part de la Generalitat, representants dels agricultors alacantins amb l’objectiu que puguin fer la fiscalització de les inversions que es duguin a terme.

Durant la seva intervenció, el cap del Consell ha insistit que el transvasament Tajo Segura “és irrenunciable”, perquè segons ha assegurat “tenim dret i perquè el Tajo ho deu i ho pot permetre”. En aquest sentit, ha assenyalat que des del Govern valencià “farem valer aquesta reivindicació davant del Govern amb diàleg i amb tots els mitjans necessaris, inclosos els legals”.

En aquest sentit, Puig ha anunciat que ha encarregat un informe a l’Advocacia de la Generalitat per recórrer “tot allò que sigui lesiu” als interessos de la Comunitat Valenciana, en referència al reial decret sobre els plans de conca aprovat aquest dimarts pel Consell de Ministres.

El president ha rebutjat entrar en confrontacions territorials i ha defensat la necessitat de disposar de recursos hídrics addicionals procedents de la dessalinització “a un preu assequible”, per tant tant el Govern d’Espanya com el Consell subvencionaran el cost de l’aigua dessalinitzada.

Així mateix, ha insistit que cal seguir optimitzant els recursos existents mitjançant la depuració i reutilització, i ha valorat la inversió de més de 500 milions d’euros per aconseguir “aigua suficient, ser més autònoms i tenir més sobirania per exercir el magnífic treball que realitzen els agricultors del Baix Segura”.

Aposta per les energies renovables

Durant la seva intervenció, el president també s’ha referit a l’aposta del Consell per avançar tan ràpidament com sigui possible en l’obtenció d’energies renovables “amb les millors garanties mediambientals i amb la màxima participació possible”, perquè segons ha assenyalat “són la solució per a assolir la sobirania energètica i per dur a terme el procés de descarbonització”.

Per això, ha reiterat l’aposta “pionera” del Consell per establir un mapa de la Comunitat Valenciana que assenyali emplaçaments adequats per a noves instal·lacions d’energies renovables “on no es produeixi cap agressió mediambiental”.

Finalment, Puig ha insistit en la repercussió positiva de les plantes de renovables com a generadores d’ocupació i, a més, ha avançat que s’està treballant en una nova normativa que permeti que els municipis on es generi més energia de la que es consumeix rebin beneficis a la seva pròpia factura energètica.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: