Ximo Puig afirma que l’inici del canal d’accés suposa una fita fonamental per a la transformació ferroviària de València i l’impuls al Corredor Mediterrani

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha afirmat que l’inici del canal d’accés a València suposa una fita fonamental per a la transformació ferroviària de la ciutat i l’impuls d’una infraestructura estratègica per a la Comunitat Valenciana com el Corredor Mediterrani.

Ximo Puig ha visitat la zona on s’iniciaran els treballs per a la integració ferroviària de la ciutat de València, acompanyat de la ministra de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, Raquel Sánchez, la delegada del Govern a la Comunitat Valenciana, Pilar Bernabé, i l’alcalde de València, Joan Ribó.

El president ha subratllat que “totes les grans ciutats d´Europa tenen fites fonamentals” i València, com a gran ciutat europea, “es mereixia aquest impuls, que ha trigat massa temps, però que ja és una realitat”.

El responsable del Consell ha agraït en aquest sentit el compromís mostrat pel Govern central per satisfer una reivindicació plantejada des de fa dècades, i ha subratllat que “aquesta inversió de gairebé 500 milions dʻeuros facilitarà una transformació enorme de la ciutat”, a més reforçar l’aposta per la mobilitat sostenible.

Les obres comporten una inversió de més de 440 milions d’euros del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència, a través dels fons de la Unió Europea Next Generation EU, i inclou la construcció d’un nou canal d’accés, l’ampliació i la remodelació de l’estació de València-Joaquín Sorolla i l’ampliació del pàrquing.

Com ha indicat el president, és “fonamental” que la Comunitat Valenciana “estigui ben connectada”, i resulta, per això, prioritari agilitzar el Corredor Mediterrani. En aquest sentit, ha mostrat la seva satisfacció per les informacions facilitades pel Ministeri de Transports en el sentit que aquest any 2023 tots els trams pendents estaran en marxa.

Amb la signatura de replanteig de les obres del canal d’accés, realitzada aquest mateix dilluns, s’inicien les primeres actuacions, que passen per fer campanyes de topografia i sondejos complementaris, gestió dels serveis afectats i començament dels moviments de terres. Posteriorment, s’abordarà el desviament ferroviari de la línia d’alta velocitat per executar les pantalles de l’estructura del canal d’accés.

Un cop finalitzada la modificació dels serveis afectats, s’iniciarà el desviament ferroviari de la línia d’alta velocitat per tal de disposar d’espai per iniciar l’execució de les pantalles de l’estructura del canal d’accés. Així mateix, es començarà la remodelació de la urbanització de l’entorn de l’estació de València-Joaquín Sorolla per ampliar l’edifici d’instal·lacions.

Característiques tècniques de les obres

D’acord amb la informació aportada pel Ministeri, les actuacions del nou canal d’accés a València es desenvoluparan per fases cinc anys i es compatibilitzaran amb el trànsit ferroviari.

En concret, la fase tercera del nou canal contempla el soterrament de totes les vies d’accés a les estacions de València Nord i València-Joaquín Sorolla, perllongant en alguns casos els túnels del nus sud. Les vies discorreran a un mateix nivell, donant continuïtat als túnels ja executats al nus sud, llevat de la incorporació d’un salt de carner que resoldrà l’encreuament de les vies amb origen o destinació Joaquín Sorolla.

S’hi inclou a més tant l’obra civil del soterrament del canal d’accés com el muntatge de via, l’electrificació i les instal·lacions ferroviàries, i es realitzaran, així mateix, treballs d’enorme complexitat tècnica, com el nou desviament del col·lector sud per un nou tram de dos quilòmetres de longitud.

Per a la transformació de l’estació de València-Joaquín Sorolla es preveu l’execució de noves andanes i remodelació de les actuals per adequar-les a la nova platja de vies definida al projecte del canal d’accés, configurada per 10 vies d’amplada estàndard. També s’hi inclou la remodelació integral de l’edifici de viatgers amb un nou vestíbul elevat, així com la remodelació de la urbanització de l’entorn. També es preveu ampliar l’aparcament de l’estació.

La posada en servei del canal daccés requerirà a més la realització de cinc actuacions complementàries -en fase de redacció de projectes-, que aniran desenvolupant-se conforme ho requereixi loperació.

Es faran així instal·lacions de protecció civil i seguretat dels túnels d’accés per a la posada en servei del túnel global d’accés a les estacions de València. A més, el desenvolupament dels projectes del canal d’accés i la remodelació de l’estació de València-Joaquín Sorolla fan necessari desmuntar el canviador d’amplada actual -per als trens que transiten entre la xarxa convencional i la d’amplada estàndard- i la construcció de un nou canviador a l’entorn del nus sud/Font de San Luis.

També es realitzaran actuacions relacionades amb l’estacionament de suport per a trens a l’entorn de Font de Sant Lluís amb la instal·lació de tres noves vies d’amplada estàndard, que dotaran de més operativitat i capacitat l’estació de Joaquín Sorolla.

Així mateix, es preveu l’adequació dels túnels d’amplada convencional. Amb l’entrada en servei del nou canal d’accés, es començaran a utilitzar els túnels ja executats al nus sud, de la línia C3 de Rodalies, per la qual cosa es faran actuacions d’adequació a l’interior.

Finalment, també s’intervindrà en instal·lacions de control, comandament i senyalització necessàries per permetre l’explotació dels serveis ferroviaris amb les màximes garanties de fiabilitat i eficàcia.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: