Una investigació liderada per la Universitat d’Alacant determina el risc de col·lapse a causa de terratrèmols de les edificacions actuals

Investigadors de la Universitat d’Alacant han elaborat el primer mapa de probabilitat de col·lapse en edificis de formigó armat per a la península. El producte forma part dels resultats finals de el Projecte RETOS2016: Escenaris de moviment de terra enfocat cap al risc sísmic. Aplicació a escenaris de danys, pèrdues i plans d’emergència (CGL2016-77688-R), i està dins de les activitats de el Projecte europeu H2020 TurnKey: Towards more Earthquake-resilient Urban Societies through a Multi-sensor-based Information System enabling Earthquake Forecasting , Early Warning and Rapid Response actions (grant agreement No 821.046).

Els investigadors Alireza Kharazian, Sergio Molina, Juan J.Galiana i Noelia Agea de l’Institut Multidisciplinari per a l’Estudi de l’Mitjà (IMEM) han obtingut, en primer lloc, un mapa actualitzat de la perillositat sísmica al nostre país. A partir d’aquesta informació, i tenint en compte la fragilitat de les edificacions, han analitzat el comportament de la probabilitat de col·lapse i representat aquesta informació en forma d’un mapa de coeficient de risc. El mapa i els resultats de la feina acaben de ser publicats el 29 de juliol en l’article Risk-targeted hazard maps for Spain, editat a la revista científica Bulletin of Earthquake Engineering.

Els científics han observat que aquesta probabilitat de col·lapse no només depèn de la valor d’acceleració de disseny, que actualment s’indica a la normativa sismoresistent, sinó també de la forma de la corba de perillositat sísmica. Després d’analitzar les ciutats amb major perillositat sísmica del nostre país els investigadors han notat que l’acceleració de disseny hauria d’augmentar en totes elles per així disminuir la probabilitat de col·lapse. El major augment hauria de fer-se en Múrcia seguida d’Alacant, la qual cosa podria explicar també els considerables danys que van ocórrer a Lorca després del terratrèmol de 2011. L’estudi ha rebut finançament i col·laboració dels ajuntaments d’Alacant i d’Elx.

En 2022, la UA i l’Agència Valenciana de Seguretat i Resposta a les Emergències lideraran una “prova de concepte” a la província d’Alacant per demostrar la utilitat dels algoritmes científics i la plataforma de gestió d’emergències sísmiques que s’estan desenvolupant dins del projecte TurnKey.

Informació i Foto:Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: