Tres propostes literàries amb el CeMaB la setmana que ve a la UA

El Centre d’Estudis Literaris Iberoamericans Mario Benedetti de la UA ha programat tres activitats per a la setmana que ve: Un diàleg entre les escriptores Valeria Correa i Marta Sanz, una conferència amb Margo Glantz, la màxima especialista en sor Juana Inés de la Cruz, i el Col·loqui Internacional “Amèrica Llatina des d’una mirada docent”.

La primera proposta “Trobar-se a la paraula. Valeria Correa i Marta Sanz” tindrà lloc el dilluns 4 d’abril, a les 19 hores, a la Seu Ciutat d’Alacant (San Fernando, 40), una trobada entre l’escriptora argentina Valeria Correa i l’escriptora espanyola Marta Sanz per reflexionar-hi respectives produccions en relació amb l’espai geogràfic on es desenvolupen (escriure des de fora / des de dins del propi país). L’acte serà presencial i també es retransmetrà per streaming.

La segona cita, el dijous 7 d’abril a les 11 hores, tindrà com a protagonista l’escriptora mexicana Margo Glantz, Màxima especialista a l’obra de sor Juana Inés de la Cruz, que impartirà la conferència «Revisant l’obra de sor Juana Inés de la Creu», a les instal·lacions del CeMaB del Campus (Filosofia i Lletres III). Glantz centrarà la seva conferència al voltant de les últimes investigacions sobre l’obra de la qual va ser la figura més destacada de les lletres virregnals. Aquesta activitat també serà presencial i es retransmetrà per streaming.

I per finalitzar la setmana, dijous 7 i divendres 8 d’abril, es durà a terme el I Col·loqui Internacional “Amèrica Llatina des d’una mirada docent: crítica, ficció i ensenyament”. Coordinat per Raquel Fernández Cobo (Universitat d’Almeria), Mónica Ruiz Bañuls (UA) i José Rovira Collado (UA), s’impartirà en modalitat online.

Valeria Corretja Fiz

Va néixer a Rosario (Argentina) el 1971, al si d’una família d’immigrants espanyols. Tot i que des de petita va demostrar un gran interès per la literatura, la vida la va portar per altres camins abans d’invitar-la al festí de les lletres. Va estudiar advocacia i va exercir aquesta professió durant molts anys. Ha desenvolupat una extensa tasca com a coordinadora de clubs de lectura, com el de la llibreria Barnes & Noble i el de l’Institut Cervantes de Milà. Actualment es dedica a ensenyar escriptura creativa. És una de les professores del taller d?escriptura de l?Institut Cervantes de Milà i de l?escola de Clara Obligado, a Madrid. També col·labora de forma periòdica amb les revistes Aire nuestro i Els amics de Cervantes. Ha participat en nombrosos projectes i festivals, com Cosmopoètica. És una de les escriptores més destacades de lactualitat.

Marta Sanz

Va néixer a Madrid el 1967. És un dels noms més citats de la literatura espanyola del trànsit entre el segle XX i el XXI. Doctora en Literatura Contemporània per la Universitat Complutense de Madrid, les seves primeres obres van ser publicades pels segells Caballo de Troya i Debate, que aleshores dirigia el distingit editor Constantino Bértolo: El frío (1995), Llengües Mortes (1997) i Els millors temps (2001). Premi Ull Crític de Narrativa. Alhora, el 2006 seria Finalista del Premi Nadal amb Susana i els vells. La seva obra autobiogràfica La lliçó d’anatomia (2008) ha estat destacada com un dels llibres més intensos i profunds de la literatura espanyola recent. Aquest ús de la seva vida com a matèria narrativa seria reprès més tard a Clavícula (2017). A les seves novel·les negres Black, black, black (2010) i Un buen detective no es casa mai (2012) canvia de gènere, donant un especial relleu a la crítica a social. Mentre que a Daniela Astor i la caixa negra (2013) revisa de manera crítica la cultura popular de la Transició. S’ha assenyalat sovint que el que és característic del seu estil és la recerca d’imatges que pertorbin i inquietin el lector, que el treguin de l’espai de confort, i que expressin la seva disconformitat amb el discurs dominant a la nostra societat. El 2015 se li va concedir el Premi Herralde per Farándula, on ens condueix al submón ple de relacions turbulentes d’una companyia de teatre. El seu següent llibre és Petites dones vermelles (2019). Marta Sanz ha exercit la docència a la Universitat Antonio de Nebrija de Madrid i escriu sovint a les pàgines de mitjans com El País o Vent Sud.

Margo Glantz Shapiro

Va néixer a Ciutat de Mèxic el 28 de gener de 1930. El seu pare, Jacobo Glantz, havia conegut la seva mare, Elizabeth Shapiro, a Odessa, Ucraïna, on es van casar i van emigrar a Mèxic. La família de seguida va ser partícip de la cultura mexicana i part activa dels cercles artístics, el pare va ser amic de Diego Rivera. Va estudiar Lletres Angleses, Lletres Hispàniques i Història de l’Art, amb especialitat en Història del Teatre a la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic. El 1953 va realitzar el doctorat en Lletres Hispàniques a la Universitat de la Sorbona, a París, i va presentar la seva tesi amb el tema de L’exotisme francès a Mèxic (de 1847 a 1867). De tornada a Mèxic, va ingressar com a professora de temps parcial a el departament d’Història del Teatre a la Facultat de Filosofia i Lletres. Durant aquests anys va publicar nombrosos assajos i ressenyes de teatre en diversos suplements i revistes culturals. El 1966 va obtenir la plaça definitiva de professora de temps complet a la Facultat de Filosofia i Lletres de la UNAM, a la carrera de Lletres Hispàniques i Literatura Comparada. Va fundar i va dirigir la revista universitària Punto de Partida. Va ser també directora cultural de l’Institut Cultural Mexicà Israelià, fins al 1969. Va passar una temporada ensenyant als Estats Units, al Montclair State College a New Jersey. Va publicar Onda i escriptura a Mèxic, joves de 20 a 33, que li va donar nom a un corrent literari sorgit als 60, la Literatura de l’ona. Va tornar a Mèxic el 1974.El 1978 es va editar el seu primer llibre de ficció, Les mil i una calories. El 1983 va ser nomenada directora de Literatura a l’Institut Nacional de Belles Arts (INBA), on va promoure i dirigir nombroses publicacions. Un any més tard va obtenir el Premi Xavier Villaurrutia per Síndrome de Naufragis. El 1986 va passar una altra temporada a Londres com a Agregada Cultural a l’Ambaixada de Mèxic a Londres, fins al 1988. El 1991 va obtenir el Premi Universitat Nacional que atorga la UNAM, el 1994 se li va atorgar el càrrec de Professora Emèrita de la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic , així com el Council of the Humanities Fellow, per la University of Princeton, Estats Units. Va ser triada el 1995 membre de número de l’Acadèmia Mexicana de la Llengua i va prendre possessió el 21 de novembre de 1996. El 2004 li va ser atorgat el Premi Nacional de Lingüística i Literatura.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: