La UA, a la Fira del Llibre d’Alacant amb 135 publicacions

El Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant és un any més present a la Fira de Llibre d’Alacant, que en la 52a edició se celebrarà des d’avui i fins al 10 d’abril a l’Espai Sèneca.

En aquesta ocasió, els lectors podran trobar a la caseta de la UA 135 títols publicats per la universitat, dels quals 78 van veure la llum l’any passat i 21, en què portem d’any. Durant la fira, la UA durà a terme la presentació de quatre publicacions: dos llibres de la col·lecció ‘Gastronomia’, Vademècum de cuina alacantina i La cuina de la Memòria; la segona edició de L’Alacant d’El Tio Cuc, i Canters de pedres negres. Adoquins i sindicalistes al planter de la Mola (Benissa-Calp, 1926-1936).

La presentació dels llibres sobre gastronomia tindrà lloc el dilluns 4 d’abril a les 18.00 h pels seus autors, Ángeles Ruiz, coordinadora de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic de la UA i tècnic del Centre de Gastronomia de la Mediterrània GASTERRA UA -Dénia, i César Rodríguez Mateo. Tots dos estaran acompanyats per la rectora de la UA, Amparo Navarro, i el director de la Càtedra Carmencita d’Estudis del Sabor Gastronòmic, Josep Bernabeu-Mestre.

L’obra d’Àngels Ruiz, Vademècum de cuina alacantina, és una àmplia mostra de la gastronomia de la província d’Alacant que recull 650 receptes de cuina tradicional i les vincula al bagatge cultural i econòmic de la província d’Alacant a través dels seus productes. paisatge, història, museus i festes.

D’altra banda, La cuina de la memòria, de César Rodríguez Mateo, és una indagació personal sobre com els records determinen la manera que tenim de valorar els

aliments. La publicació és un conjunt de sabers culinaris en què la finor sensorial guia el comensal modern a través d’un viatge per la cuina simple del Mediterrani espanyol d’abans, una cuina on els ingredients principals eren sempre la millor matèria primera disponible i la simplicitat a l’elaboració.

L’Alacant d’El Tio Cuc

Aquell mateix dia, el 4 d’abril, es presentarà a la fira la segona edició de l’Alacant d’El Tio Cuc, pel seu autor, Manuel Lillo Usechi, amb les intervencions de Josep Forcadell, exdirector de Publicacions de la UA, i Josep Miquel Santacreu, catedràtic d´Història Contemporània de la UA. Aquesta obra indaga en la història del Tio Cuc (1914-1936), que va ser el setmanari periodístic més popular de l’Alacant abans de la Guerra. Republicà, demòcrata i anticlerical, exercia com a portaveu de les classes populars alacantines. Ho feia en valencià, a la llengua del poble, i això li va permetre adquirir una identificació amb el seu públic lector i tenia un únic objectiu: desestabilitzar les classes dominants. El setmanari també és un exemple clar de valencianisme polític a la ciutat d’Alacant, i va contribuir a ús del valencià ia la fundació del primer partit polític nacionalista a la ciutat.

Canters de pedres negres. Adoquins i sindicalistes al planter de la Mola (Benissa-Calp, 1926-1936)

La darrera de les presentacions serà la de Canters de pedres negres. Adoquins i sindicalistes al planter de la Mola (Benissa-Calp, 1926-1936), de José Luis Luri Prieto i Robert Llopis Sendra, el dia 8, a les 19 h, a la seu de la UA del carrer San Fernando, amb la presència dels seus autors i la de Vicente Navarro, director de Publicacions de la UA. Aquest llibre aborda l’explotació de la pedrera de la Mola, situada al terme de Benissa, d’on s’extreia la llamborda d’ofita utilitzat en la construcció i la reparació de ferms de carrers i carreteres. Aquest sector industrial va experimentar una etapa d?auge amb l?esforç de modernització de les infraestructures urbanes i de comunicació vial/comercial entre la dècada del 20 i 30 del segle passat. La conversió de camperols a picapedrers especialitzats va donar origen a un combatiu nucli anarcosindicalista, vinculat a la CNT i als treballadors de Benissa i Calp. En aquest treball s’hi analitza la projecció llibertària i la conflictivitat laboral que es va viure durant l’etapa republicana, juntament amb la dura repressió de què van ser objecte els integrants d’aquest moviment sindical, per les autoritats franquistes, un cop finalitzada la Guerra Civil.

José Luis Luri Prieto, escriptor i investigador històric, columnista i conferenciant. Ha realitzat diversos treballs sobre història local de pobles de la Marina. Actualment es troba completant una obra sobre la República i Guerra a Calp.
Robert Llopis i Sendra, nascut a Benissa, és diplomat en Treball Social per la Universitat d’Alacant i cooperant internacional. Compagina el seu treball amb la investigació històrica sobre la República, el moviment obrer sindicalista, la fi de la Guerra Civil i les Brigades Internacionals.

Cal destacar que durant la celebració de la fira, els llibres del Servei de Publicacions es poden adquirir amb un 10% de descompte.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: