Tots els detalls del dinosaure Protathlitis cinctorrensis

Benvingut, Protathlitis cinctorrensis! El Vila-real CF ha presentat aquest migdia a la nova mena de dinosaure que va ser trobada a Cinctorres sota una gran expectació. L’acte s’ha celebrat al Restaurant El Ceramista ia l’esdeveniment hi han participat el president del club, Fernando Roig; l’alcaldessa de Cinctorres, Mireia Mestre; l’alcalde de Vila-real, José Benlloch; així com els 4 geòlegs que van liderar la investigació: Andrés Santos-Cubedo i Sergi Meseguer de la Universitat Jaume I de Castelló, Carles de Santisteban de la Universitat de València i Begoña Poza del Grup Guix de Vila-real. Després dels discursos dels protagonistes, tots han pogut fotografiar-se amb una maqueta a mida real situada sobre la gespa de l’Estadi de la Ceràmica.

Investigadors del Grup Guix de Vila-real, de la Universitat Jaume I de Castelló i de la Universitat de València han trobat un nou gènere de dinosaure que va viure a la província de Castelló fa uns 127 milions d’anys. Així ho ha confirmat recentment la prestigiosa revista britànica Scientific Reports, la cinquena més citada al món a l’àrea de Ciències Multidisciplinàries, en relació al descobriment dels fòssils d’un nou gènere i espècie de dinosaure espinosàurid.

L’holotip s’ha descrit basant-se en un dentari dret gairebé complet i cinc vèrtebres cabals. Es tracta d’un individu adult d’uns 11 metres de llargada per 3 d’alt, carnívor, amb un morro allargat proveït de nombroses dents còniques que es desplaçava amb les dues potes posteriors i utilitzava les mans per capturar preses. Els ossos van ser trobats al jaciment ANA de Cinctorres, sent la tercera espècie de dinosaure identificada en la Formació Arcillas de Morella, pertanyent al Cretaci Inferior, i la quarta a la província de Castelló.

A l’hora de donar una denominació a la nova espècie, l’equip de recerca ha volgut homenatjar el Vila-real CF pel seu centenari, pel títol aconseguit de l’Europa League el 2021 i per la col·laboració i la implicació amb la província. És per això que han decidit dedicar-li el nom en honor seu a la nova espècie: ‘Protathlitis cinctorrensis’. Protathlitis, que significa ‘campió’ en grec com a referència a la gesta obtinguda a Gdansk; i cintorrensis per la localitat on es van trobar els fòssils.

El club vol mostrar el seu màxim i profund agraïment per una represa com aquesta al Grup Guix de Vila-real, a la Universitat Jaume I de Castelló ia la Universitat de València i rep amb el màxim orgull aquesta deferència, la qual reforça el sentit de pertinença i identificació de l’entitat amb la província de Castelló. ‘Protathlitis cinctorrensis’ ja passa a formar part de la història, present i futur del Vila-real CF.

Concurs als cols de la província per donar-li un sobrenom

Es realitzarà un concurs entre els col·legis de la província de 5è any de Primària que vulguin participar perquè realitzin un treball relacionat amb els dinosaures que van habitar la província i que, a més, puguin proposar 3 possibles sobrenoms al dinosaure. El club finalment triarà un sobrenom guanyador i lliurarà un premi al col·legi corresponent.

El nou gènere està dedicat al Vila-real CF

1) Protathlitis cinctorrensis nou gènere i espècie de dinosaure espinosàurid.

2) Protathlitis cinctorrensis és la tercera espècie de dinosaure identificada a la Formació Argiles de Morella (Cretàcic Inferior).

3) Protathlitis cinctorrensis és un dinosaure clau per entendre l’origen i l’evolució dels espinosàurids a Europa.

4) Segons els resultats de l’estudi Protathlitis cinctorrensis és un barioniquí basal, que està estretament emparentat amb el dinosaure Baryonyx walkeri.

5) Els espinosàurids de Cinctorres habitaven àrees properes a zones costaneres.

Fitxa tècnica

Dinosaura, Teròpodes, tetanurs, espinosàurids, barioniquins, Protathlitis cinctorrensis gen. et sp. nov.

Significat del nom: Protathlitís (del grec, Πρωταθλητής)—“campió”, en referència al títol de la UEFA Europa League guanyat pel Vila-real C.F. l’any 2021 i com a homenatge al centenari del club celebrat aquest 2023. Cinctorrensis espècie dedicada a Cinctorres i als seus habitants, on els fòssils del dinosaure van ser trobats.

Classificació: espinosàurid barioniquí.

Descripció: Santos-Cubedo, de Santisteban, Poza i Meseguer, el 2023.

Trobat a: Cinctorres, Castelló, Espanya.

Edat: Cretaci Inferior (Barremiense tardà), entre 126 i 127 Ma.

Dimensions: entre 10 i 11 metres de longitud.

Pes: unes 2 tones.

Dieta: carnívor.

Informació i Foto: Villarreal CF

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: