Així ha estat la presentació del dinosaure Protathlitis cinctorrensis dedicat al Villarreal CF
Un nou dinosaure ha estat descobert a la nostra província. El Protathlitis cinctorrensis, original de Cinctorres i dedicat al Vila-real CF, ha estat presentat aquest divendres al Restaurant El Ceramista de l’Estadi de la Ceràmica, amb la participació dels investigadors Andrés Santos-Cubedo (Universitat Jaume I), Carles de Santisteban (Universitat de València), Begoña Poza (Grup Guix de Vila-real), Sergi Meseguer (Universitat Jaume I), i els alcaldes de Cinctorres, Mireia Mestre; i de Vila-real, José Benlloch.
A continuació, podeu llegir les declaracions més destacades dels participants a la presentació:
Andrés Santos-Cubedo, geòleg de la Universitat Jaume I:
Per què hem posat aquest nom? Havia de portar el nom de Cinctorres. Això ho teníem clar des del principi. Ens han tractat molt bé i han estat molt involucrats i interessats en aquest projecte. L’espècie l’havíem de dedicar a aquesta localitat. La idea de dedicar-li també el nom del Vila-real CF va començar a gestar-se a la final de Gdansk. Pensem que, si guanyàvem la final, hem de fer alguna cosa. Vaig proposar que dediquéssim el nom al club. I què millor que dedicar-ho al seu triomf més gran i fer-ho l’any del centenari del club i en plenes festes de Sant Pasqual.
La idea de lligar Vila-real i Cinctorres ve de lluny. Les dues localitats comparteixen diversos aspectes com ara la Verge de Gràcia o les esglésies referents van tenir els mateixos mestres d’obra. Hi ha moltes coincidències més.
Ens identifiquem amb els valors que defensen des dels últims 25 anys. S’han erigit en un orgullós ambaixador de la província de Castelló i han pres la responsabilitat d’expandir el nom, la tradició i els costums per tot Europa. Nosaltres també volem contribuir amb la promoció de la nostra província per tot el món. A través d´Endavant, el club promou el turisme, l´esport, l´educació i la cultura de Castelló, tal com nosaltres tractem de fer a través de la paleontologia. Tot això feia que ho creguéssim mereixedor d’aquesta dedicatòria del gènere d’una nova mena de dinosaure en reconeixement no només al seu gran paper esportiu, sinó també a la tasca extraesportiva.
Els barioniquins van ser els reis d’Europa al cretaci. Com el Vila-real l’any 2021. Són molts els paral·lelismes. El 24 de maig de 1998 va ascendir el Vila-real a primera divisió; aquest mateix any es va descobrir el jaciment Ana. La primera campanya va finalitzar el 26 de maig de 2002; just 19 anys després, aquell mateix dia, el Vila-real es va convertir en campió de l’Europa League. Per a nosaltres, la primera excavació va ser com guanyar un títol després d’estar més de quatre anys des del descobriment, però sense feina a la zona.
El 2002, vam iniciar un projecte que ens ha portat més de 20 anys fins a trobar un nou dinosaure. El Vila-real també va treballar dues dècades fins a aconseguir el primer gran títol. Com diuen a la comarca dels Ports: “tota pedra fa paret”
Carlos de Santisteban, geòleg de la Universitat de València:
La geologia és un substrat en què es troben els fòssils. A la zona dels Ports hi ha una formació on s’han donat la major part de restes fòssils d’aquesta edat. Es diu formació Arcillas de Morella. És a tots els municipis de la comarca. Són 54 quilòmetres de superfície, amb un gruix mitjà de 30 metres. Encara es poden trobar més restes i aquesta zona és a tots els municipis.
A les excavacions paleontològiques que s’han trobat en aquest jaciment s’han descobert els fòssils. Es pot fomentar el turisme de natura. El turisme per veure jaciments i museus de dinosaures. Aquest potencial el tenen tots els ajuntaments i es poden desenvolupar activitats per tal de potenciar aquest entorn econòmicament. Investiguem perquè la gent de la població local millori la situació econòmica i pugui desenvolupar a partir d’aquests descobriments.
Begoña Poza, geòleg del Grup Guix de Vila-real:
Han passat 20 anys des de la primera excavació, el 2002. Aquest projecte va començar llavors. Vam formar un equip per excavar a veure què trobàvem. La sorpresa va ser que la primera campanya vam trobar més de 100 fòssils. Hem fet vuit campanyes i hem trobat mil fòssils. Alguns dinosaures no eren nous per a la ciència, com aquest, però han estat part de la nostra feina.
Aquesta és una zona geològica molt important. La geologia de la zona ha permès de conservar aquests fòssils de l’etapa del cretaci. Fem una actuació directa sobre l´entorn natural. Fem una excavació directa a la zona: municipis, on hi viu gent.
El nostre projecte està basat en la investigació científica, la conservació del patrimoni natural i la divulgació. La ciència forma part de la societat. Hem de generar un retorn a la societat. L’objectiu final és la divulgació, que es quedi aquesta troballa al territori i després una divulgació global, que arribi a tota la població. Ara procurarem que els fòssils es mantinguin en bones condicions i quedin disponibles per a altres científics oa disposició dels museus. S’ha fet una gran feina divulgativa. És allò que més orgull ens genera.
Si aneu a Cinctorres podreu gaudir del Parc Cultural Dinomania. He de donar les gràcies a les institucions públiques que han confiat en els nostres projectes. Es pot visitar el jaciment Ana. S’hi pot accedir, s’han posat rèpliques de les mostres amb informació. Hi ha una dinoruta per a visitants que coneixerà la geologia de la zona. Ha estat una feina de gairebé 20 anys per poder arribar al Protathlitis cinctorrensis. Volem posar en valor el patrimoni natural de la nostra província i la feina en equip.
Sergi Meseguer, geòleg de la Universitat Jaume I:
Gràcies al Vila-real per acollir-nos per presentar aquest dinosaure tan especial. El dinosaure és espinosàurid i teròpode. És carnívor. Es caracteritzava per caminar per les dues potes del darrere. Amb els braços atrapaven les preses gràcies a les fortes urpes. Tenien dents còniques, amb un morro allargat semblant al del cocodril. És un barioniquí, que presenta corones dentals corbades i serrades.
El prototip està basat en un maxil·lar dret gairebé complet i cinc vèrtebres de la cua descobertes a les Argilles de Morella. Individu adult de 10 a 11 metres. La seva manera de vida: habitaven en zones costaneres on podien caçar les preses. La identificació d’aquesta nova espècie suggereix que la península ibèrica podria haver estat una àrea diversa per als dinosaures espinosàurids. Es creu que es van originar a Europa. Podrien haver migrat a Àfrica i Àsia.
Mireia Mestre, alcaldessa de Cinctorres
És un orgull representar Cinctorres. Aquesta troballa la posa al mapa nacional. Recolzats amb el Vila-real CF, fins i tot en el pla europeu. El club és conegut fora de les nostres fronteres. Agraeixo a l’UJI ia la UV. A tots els que han donat suport a la paleontologia dels Ports.
Aquest tema ens ha convertit en una destinació de turisme familiar molt important. Aquesta troballa ens posa més al mapa. Animo a visitar el jaciment Ana a tothom. És accessible amb cotxe ia peu. Hi ha una rèplica del dinosaure de 6 o 7 metres per si la gent la vol anar a veure. Estem molt agraïts.
José Benlloch, alcalde de Vila-real
És un honor participar en aquest projecte des del 2014. Fan un treball encomiable. Amb Cinctorres tenim una gran relació. Hi ha moltes vinculacions entre tots dos municipis. És un privilegi tenir al costat de casa un jaciment fantàstic. És impressionant. El Segle XIX va destacar la taronja. El segle XX, per la ceràmica. El segle XXI, el Vila-real CF i aquests 25 anys a l’elit.
Informació i Foto: Villarreal CF