Sanitat realitza més de 11.000 serveis de lliurament de medicaments a domicili a pacients a través de les Unitats de Farmàcia Hospitalàries

Els departaments de salut de la Comunitat Valenciana han gestionat, fins a la primera setmana de maig, 11.086 serveis de lliurament a domicili de medicaments a través de les 23 Unitats de Farmàcia de Pacients Externs (UFPE) hospitalàries existents actualment.

Es tracta del programa d’enviament d’enviament de medicaments a domicili habilitat per la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris (DGFPS) de la Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública per al context d’alarma sanitària originada per la COVID-19.

Amb aquesta mesura, es pretén que molts dels i les pacients que requereixen tractaments d’ús i dispensació hospitalària evitin, en la mesura del possible, la freqüentació dels centres sanitaris, que pot suposar un major risc de contagi, tenint en compte que la majoria d’ells presenta malalties i tractaments de gran complexitat.

Els lliuraments domiciliàries es realitzen de dilluns a divendres (excepte dies festius) i, com a màxim, es dispensa medicació per a dos mesos (quantitat sempre segons disponibilitat).

La primera d’aquestes unitats en posar en marxa aquest programa ha estat la UFPE de l’hospital La Fe, que proporciona atenció farmacèutica a més de 12.600 pacients que tenen prescrits medicaments de dispensació hospitalària, la majoria amb patologia crònica.

Això suposa unes 60.000 visites (consultes) i 103.000 dispensacions anuals. Així, es tracta de la UFPE que més pacients atén de la Comunitat Valenciana i és també una de les majors d’Espanya.

Requisits per entrar al programa

Per accedir a el programa, és requisit establir el consentiment i la comunicació prèvia entre el pacient i el farmacèutic de la UFPE. En aquesta fase, es revisen aspectes bàsics i pràctics de l’tractament farmacològic des de l’òptica de l’atenció farmacèutica, i es verifiquen i concreten aspectes logístics.

A més de complir uns criteris concrets relacionats amb el seu estat clínic i relacionats amb els seus medicaments, cada pacient pot contactar amb el servei de Farmàcia, bé presencialment, per correu electrònic o per telèfon.

Contacte telefònic per resoldre dubtes

El farmacèutic o farmacèutica de l’hospital, després de la revisió de la sol·licitud, la prescripció i els detalls de l’tractament, revisa la història clínica i resol qualsevol dubte o incidència, assegurant que l’assistència diferida i l’enviament a domicili és segur prèviament a la confirmació i programació de l’pacient.

Com a part de el programa, s’estableix una via de contacte entre el o la pacient i el professional de famacia de la UFPE per resoldre qualsevol dubte o incidència que pogués sorgir relacionada amb el tractament.

A més de la sol·licitud per part dels propis pacients, entre el cens de pacients que acudeixen regularment a la UFPE i que disposen de dates programades per a una nova dispensació dels seus medicaments en el propi hospital, des de la UFPE s’identifiquen aquells candidats o candidates a aquest servei, prioritzats en funció de el risc (pacients amb imunosupresión, oncologia, pediatria, etc.) i, posteriorment, es contacta telefònicament per oferir-los aquest programa,

L’enviament a domicili es realitza de manera directa, des de la UFPE fins al pacient, permet mantenir la cadena de fred per als medicaments que així ho requereixen i disposa d’un sistema d’avís previ i confirmació de l’destinatari per SMS.

És un programa totalment voluntari i la unitat segueix operativa en el seu horari habitual, de manera que es manté l’atenció a tota persona que acudeixi de forma presencial en el seu horari habitual.

Per a l’atenció presencial, la UFPE disposa, a més, d’un programa de gestió prèvia telemàtica que permet minimitzar el temps d’espera atès que, quan la persona acudeix a la unitat, han estat resoltes i validades prèviament qualsevol de les qüestions relacionades amb l’atenció farmacèutica o el seguiment farmacoterapèutic, de manera que els medicaments es troben ja a punt per a la seva dispensació al pacient.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: