L’agència de qualificació Standard & Poors manté el ‘avaluació’ de la Comunitat Valenciana en BB amb perspectiva estable

L’agència de qualificació de riscos Standard & Poors ha mantingut el ràting que atorga a la Comunitat Valenciana BB per al seu deute a llarg termini amb perspectiva estable.

L’entitat nord-americana valora el suport financer de Govern central a la Comunitat Valenciana mitjançant els mecanismes que cobreixen totes les necessitats financeres habituals, així com amb altres mesures com els Fons no Reembolsables, que en total ascendeixen a 16.000 milions, per fer front a l’emergència sanitària provocada per la COVID-19, i que encara estan pendents de repartiment entre les comunitats autònomes.

Així mateix, l’informe considera positiu que la major part del deute de la Comunitat sigui a través dels mecanismes especials de finançament, en concret un 84%, fet que suposa que els costos financers són reduïts i, per tant, converteixen en assumible la sostenibilitat del deute.

Segons les xifres de l’informe, el 2019, la Comunitat només dedica al 3,47% dels seus ingressos operatius a el pagament dels interessos del deute, tot i el volum de 48.433.000 d’euros de deute a 31 de desembre de 2019.

D’altra banda, l’informe esmenta l’esforç realitzat per aconseguir, a través d’entitats financeres, refinançar amb èxit préstecs ja existents amb un important estalvi en costos financers.

infrafinançament

L’agència de qualificació també reconeix que els ingressos de la Comunitat Valenciana procedents de l’actual sistema de finançament estan per sota de la mitjana de la resta de comunitats autònomes, i assenyala la posició reivindicativa de la Comunitat per a la reforma d’aquest sistema i la seva aposta per prioritzar l’objectiu de millorar les prestacions a la ciutadania, incrementant la despesa per càpita a costa d’un retard en el procés de consolidació fiscal.

Tot i això, assenyala l’informe que, el 2020, els ingressos pels lliuraments a compte de el model de finançament creixeran per a la un 9,4%, davant el 7,3% de mitjana a l’Estat, a més de l’augment que produeixi per les transferències dels Fons no reemborsables.

Finalment, l’Agència de Qualificació assenyala que la Comunitat seguirà incrementant el deute a causa, entre altres raons, a l’efecte afegit de la COVID-19.

Factors que podrien canviar el ‘avaluació’

Standard and Poors ha apuntat en el seu informe que la qualificació creditícia de la Comunitat Valenciana pujaria en el cas que el Govern espanyol prengui mesures estructurals, com la reforma de sistema de finançament autonòmic o que l’executiu espanyol absorbeixi part del deute, el que suposaria, en ambdós casos, una millora de les ràtios pressupostaris.

L’agència de qualificació de riscos ha assegurat que aquestes mesures haurien de portar amb si un compromís de consolidació pressupostària o, en cas contrari, la Comunitat Valenciana haurà de vigilar les seves mètriques pressupostàries.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: