REDES-INNOVAESTIC 2022 de la Universitat d’Alacant puja al carro de TikTok per compartir coneixement

Amb dues novetats arriba aquest any la jornada REDES-INNOVAESTIC 2022. Una és el concurs de TIK TOKS sobre comunicacions i pòsters presentats. Aquests vídeos són una nova forma de divulgació o transferència per fer comprensible les investigacions a tots els públics. Al marge de les presentacions tradicionals, qui ho vulgui pot enregistrar i pujar els seus vídeos. Com detalla Rosana Satorre, directora de l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE), centre organitzador de l’activitat, “perquè sabem que hi ha docents que el fan servir per posar les peces informatives”. La segona de les novetats són els tallers per a les comissions de qualitat, a demanda dels centres. Un es va celebrar el dia 4 passat i el segon, aquest 13 de juliol.

Sota el lema “El professorat, eix fonamental de la transformació de la docència universitària” comença a la Facultat d’Educació de la Universitat d’Alacant REDES-INNOVAESTIC 2022, amb les seves dues activitats tradicionals: les XX Jornades de Xarxes de Recerca en Docència Universitària ( XARXES 2022) i el V Workshop Internacional d’Innovació en Ensenyament Superior i TIC (INNOVAESTIC 2022). Des de dimecres 13 de juliol fins divendres 15 docents i professionals vinculats a l’Ensenyament Superior compartiran experiències, debatran i intercanviaran punts de vista, amb l’objectiu de millorar la qualitat educativa. Perquè, com incideix Rosana Satorre, “la pretensió és que sigui realment un espai d’intercanvi d’idees i debat”.

Aquesta edició hi participen 864 docents, dels quals 187 són d’altres universitats, 31 universitats espanyoles i 23 universitats estrangeres, procedents de països com Argentina, Austràlia, Brasil, Xile, Colòmbia, Equador, EUA, Itàlia, Jamaica, Mèxic, Moldàvia, Noruega, Polònia, Portugal, Regne Unit i República Txeca. Aquest any s’han presentat 134 comunicacions orals i 49 pòsters, amb un total de 1.044 coautories. Hi estan inscrits 634 participants, dels quals 95 són externs a la UA.

Vint anys han passat des d’aquella primera edició en què començaran com a Jornades de Xarxes; una tradició i perdurabilitat que donen fe de la bona salut i l’elevat interès entre docents i professionals per respondre a les necessitats que plantegen els incessants reptes de l’Educació Superior.

REDES-INNOVAESTIC 2022 està organitzat per l’Institut de Ciències de l’Educació-ICE, amb el suport del Vicerectorat de Transformació Digital de la UA, amb l’objectiu de donar a conèixer la innovació, la investigació i les col·laboracions en educació a nivell internacional. Des de l’any 2016 és una cita obligada per a docents universitaris i professionals vinculats a l’Ensenyament Superior, on compartir experiències, debatre i intercanviar punts de vista, amb l’objectiu de millorar la qualitat educativa.

La inauguració oficial tindrà lloc el 14 de juliol a les 10.00 hores, i serà a càrrec de Rafael Molina Carmona, vicerector de Transformació Digital de la UA; José María Esteve Faubel, degà Facultat d’Educació; i Rosana Satorre Cuerda, directora de l’ICE. A les conferències plenàries se sumarà el desenvolupament de sis tallers

Els plenaris aquest any són Francesc Esteve Mon, de la Universitat Jaume I, que pronunciarà la conferència plenària “La transformació de la docència universitària en un món digital”. La segona conferència plenària, “Cap a una digitalització de l’Educació Superior sensible al gènere”, anirà a càrrec de les professores Ángeles Rebollo Catalán, de la Universitat de Sevilla, i Alicia Arias Rodríguez, de la Universidade da Coruña.

La cloenda de les jornades serà el moment per obrir la taula de debat, en què intervindran Asunción Menargues Marcilla, de la UA; Alfonso González Hermoso de Mendoza, de l’Associació Espais d’Educació Superior; i Lasse Rouhiainen, expert internacional en intel·ligència artificial, tecnologies disruptives i màrqueting digital, amb una anàlisi sobre cap a on va la Universitat: “La Universitat en temps de plataformes”. L’acte de cloenda vindrà de la mà de Rafael Molina Carmona i Rosana Satorre Cuerda.

Aquest any les comunicacions presentades es distribueixen en sis línies temàtiques que són “Estratègies i metodologies enfocades a la transferència del coneixement i resultats de recerca sobre docència a l’Educació Superior”; “Accions educatives innovadores a l’Educació Superior”; “Experiències educatives derivades de l’avaluació i dels indicadors de la qualitat docent a l’Educació Superior”; “Metodologies innovadores basades en l’ús de les tecnologies (TIC o TAC) a l’Educació Superior”; “Innovació docent a l’Educació Superior al voltant de l’educació inclusiva, accessibilitat, gènere i educació per al desenvolupament sostenible”, i la sisena i última “Accions de suport, orientació i reforç a l’alumnat per a la millora de la formació i dels resultats a l’Educació Superior”.

A més, REDES-INNOVAESTIC 2022 comptarà amb sis tallers impartits per docents de diferents àmbits. El primer, “Com instaurar les competències transversals a nivell institucional: model UPV”, per Beatriz Serra Carbonell, tècnic superior a l’Institut de Ciències de l’Educació (ICE) de la Universitat Politècnica de València (UPV). Mireia Sempere Tortosa, l’enginyera informàtica, doctora i professora del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la UA donarà el taller “Realitat augmentada a la docència”. Els professors de la UA Francisco Gallego Duran i Carlos Villagrá Arnedo, desenvolupador de videojocs i eines i motors per ajudar a la seva creació i investigador en innovació docent i professor del departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial, respectivament, donaran el taller “Aprenentatge Basat en Projectes, Per on començo?” José María Fernández Gil és enginyer en informàtica, màster en desenvolupament d’aplicacions i serveis web i expert en accessibilitat digital i tecnologies accessibles. Impartirà el taller “Aprèn a elaborar apunts i presentacions digitals accessibles”. Paz Such Climent, doctora en Geografia, professora del Departament d’Anàlisi Geogràfica Regional i Geografia Física de la UA i coordinadora del Grau en Turisme; i Carlos Cortés Samper, professor doctor del Departament de Geografia Humana de la UA, donaran el taller “La incorporació de l’Educació per al Desenvolupament Sostenible a la docència universitària: pautes per a la seva aplicació a l’aula”. I “Com redactar i avaluar els resultats d’aprenentatge per ser coherents amb les competències que han d’adquirir els estudiants”, per Victor Yepes Piqueras, enginyer de Camins, Canals i Ports i catedràtic d’Universitat a l’Àrea d’Enginyeria de la Construcció de la Universitat Politècnica de València.

La inauguració, la cloenda, les plenàries i la taula rodona seran retransmeses en streaming.

Informació i Foto: Universitat Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: