Puig trasllada a Montoro la necessitat de convocar el Comitè Tècnic per avançar en la reforma del sistema de finançament

Informació i Foto: http://www.gva.es

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha instat el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro, a complir “de forma urgent” amb el compromís de la reforma del sistema de finançament acordat en l’última Conferència de Presidents.

Per a açò, Puig li ha traslladat al ministre, amb qui s’ha reunit a Madrid, la necessitat de convocar com més prompte millor el Comitè Tècnic, una comissió polític-tècnica per avançar en la reforma. En aquest sentit, el ministre ha traslladat al president que convocarà de manera immediata aquesta comissió.

Tal com ha explicat el president, aquesta comissió és l’encarregada de preparar el desenvolupament del Consell de Política Fiscal i Financera, l’òrgan del qual depèn el finançament de les comunitats autònomes i, per tant, en el qual s’ha d’aconseguir el màxim consens en aquest sentit abans que finalitze 2017. Es tracta, per tant, del següent pas després de la constitució del Comitè d’Experts, que ja va emetre el seu informe en agost de 2017.

En aquest sentit, Puig ha qualificat l’anunci d’aquesta convocatòria com “un pas fonamental” i ha valorat el compromís de Montoro amb el canvi del model autonòmic. “Isc conscient que el ministre va a intentar abordar el compliment de la Conferència de Presidents, i aquest és un element positiu”, ha assegurat.

Així mateix, el cap de l’Executiu valencià ha insistit en la necessitat de “voluntat política” a l’hora de complir amb els compromisos i ha reiterat que la crisi territorial no pot paralitzar aquesta reforma. “En aquest moment hi ha una asimetria profunda i una falta d’equitat i d’incompliment de la LOFCA que hem de superar”, ha afegit sobre aquest tema.

“Es tracta d’una negociació que implica una gran complicació, ja que hi ha molts interessos en joc, però és fonamental que hi haja bona voluntat per a acordar i bona disposició al diàleg i a trobar una solució”, ha manifestat Puig, qui ha explicat la importància de preservar dos grans objectius com són “la singularitat entre territoris i la igualtat entre els ciutadans”.

Taxa de reposició

A pesar que la reunió entre Puig i el titular d’Hisenda s’ha centrat especialment en conèixer els avanços de la reforma del model de finançament autonòmic, els dos dirigents també han tractat altres temes, com la taxa de reposició de funcionaris públics.

Sobre aquest assumpte, Puig ha declarat que confia que es desbloquege la situació una vegada que els pressupostos tiren endavant. “Esperem que quan s’aproven els pressupostos s’atenga aquesta realitat, perquè en aquests moments hi ha un bloqueig en molts serveis públics a causa de falta de reposició de personal”, ha indicat.

A més, ha relacionat aquest assumpte amb la reforma del model de finançament, ja que amb un sistema “més sòlid”, serà més senzill “restituir l’estat de benestar, que s’ha vist disminuït en els últims anys”.

El cap del Consell també ha insistit davant els mitjans de comunicació en la situació de la Comunitat Valenciana que, tal com confirmen nombrosos estudis i també l’informe de la Comissió d’Experts, “és la pitjor finançada”. No obstant açò, ha recordat que la insuficiència financera és una realitat per al conjunt del les comunitats autònomes, per la qual cosa considera que és necessari incrementar el finançament, “no solament en algunes comunitats, sinó en tot el sistema”.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: