Puig demana a les regions un ‘clúster polític’ que permeta rellançar la construcció europea

Informació i Foto: http://www.gva.es

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha demanat a les regions de la Unió Europea que s’unisquen per a constituir un “clúster polític” que permeta “recuperar l’impuls a la construcció europea”.

“Quan els països transferim sobirania a la Unió, les regions i les ciutats adquireixen un major protagonisme territorial”, ha afirmat Puig, que ha defensat també el “principi de subsidiarietat” com a mecanisme per a ajustar les polítiques a mida de cada espai geogràfic i promoure així una transformació econòmica que derive en creixement.

El cap del Consell ha participat a la sessió d’obertura de la segona edició de la conferència europea Grow your Region, que se celebra a València durant els dies 8 i 9 de novembre. Concretament, ha sigut l’encarregat d’obrir la sessió d’alt nivell en la qual s’emmarca la taula redona que porta per títol ‘Accelerant la modernització industrial en conjunt’.

Durant la seua intervenció, el president ha assegurat que la Comunitat Valenciana aposta per una “col·laboració interregional intel·ligent que millore les vides de les persones de les nostres regions”.

Puig ha destacat que les regions compten amb “l’avantatge de la proximitat per a impulsar els canvis en l’àmbit microeconòmic”, la qual cosa els permet “col·laborar eficaçment amb les empreses, els treballadors, els centres de recerca i diversos agents socials”.

Tal com ha defensat el responsable de l’Executiu valencià, les regions són la “base per al futur d’Europa”. En aquesta línia, ha enumerat els avanços en matèria d’R+D de la Comunitat Valenciana, i ha subratllat que, malgrat les dificultats existents per l’infrafinançament, és “la segona autonomia que més ha millorat el seu índex d’innovació” en l’últim informe sobre innovació regional elaborat per la Unió Europea. A més, segons ha destacat també, el 12% del nombre d’empreses innovadores d’Espanya procedeixen ja de la Comunitat.

El president ha subratllat també que, des de 2015, la Comunitat Valenciana ha revisat la política industrial per a contemplar “instruments més potents” que permeten connectar la “triple hèlix” que conformen Govern, coneixement empresarial i recerca acadèmica, alguna cosa que resulta especialment important -ha assenyalat- quan “el 60% de la despesa en R+D s’executa pel sector públic -majoritàriament universitari- i només un 40% pel sector privat”.

Com ha recordat a més Puig, la política econòmica que s’impulsa des del Govern valencià està orientada fonamentalment a millorar la productivitat a través de la innovació per tal de guanyar en competitivitat.

És per açò que ha incidit en la importància de l’especialització industrial com a eina per a competir “en un món global” i, en aquest sentit, ha fet referència a l’experiència de la Comunitat Valenciana, que compta al seu territori amb “àmplies concentracions geogràfiques d’empreses en sectors com la ceràmica, el calçat, el tèxtil, el moble, el joguet i el marbre”.

El cap del Consell ha ressaltat també, en declaracions als mitjans de comunicació, l’elecció de la Comunitat Valenciana com a lloc de celebració d’aquesta segona edició de la conferència europea Grow your Region, la qual cosa -ha assenyalat- “és una mostra més de la confiança europea amb aquesta terra”.

“La Comunitat Valenciana ha triat el camí de la innovació per a millorar la seua competitivitat, el camí de fer-ho millor en lloc del camí que suposa solament fer-ho més barat”, ha conclòs el president.

Trobada europea interregional

La conferència europea Grow your Region és una iniciativa organitzada conjuntament per les direccions generals de Mercat Interior, Indústria, Emprenedoria i Pimes i de Política Regional de la Comissió Europea, en col·laboració amb la Generalitat.

L’objectiu d’aquesta trobada és generar coneixement sobre el desenvolupament i difusió de les estratègies d’especialització intel·ligent, incidint especialment en les formes en què els clústers han impulsat el creixement de les regions europees.

A partir d’aquesta premissa, la conferència tracta d’intercanviar coneixements de forma activa entre les persones i entitats participants per a promoure, d’una banda, la col·laboració interregional intel·ligent a través dels clústers, i, per un altre, multiplicar les connexions entre les cadenes de valor amb la finalitat de generar beneficis en els territoris i nuclis urbans de la comunitat europea.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: