Oltra destaca el compromís del Consell amb l’autogovern valencià com a eina per a crear consensos i millorar la vida de les persones

Informació i Foto: http://www.gva.es

La vicepresidenta del Consell i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha inaugurat el congrés ‘L’autogovern del poble valencià, passat, present i futur’, que es celebra fins divendres a la Universitat de València. Oltra ha estat acompanyada pel conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, la secretària general de la Universitat de València (UV), María José Añón, i el director de la Càtedra de Dret Foral Valencià, Francisco Javier Palao.

Durant la seua intervenció, la vicepresidenta ha destacat el compromís del Consell amb l’autogovern valencià com a eina per a crear consensos i millorar la vida de les persones. Segons Oltra, “els valencians i les valencianes hem d’associar l’autogovern a viure millor, a tenir un projecte comú de justícia, de defensa del territori i el medi ambient, de millor progrés social i qualitat democràtica”.

Mónica Oltra ha assenyalat que cal treballar per una identitat valenciana basada en ” l’orgull de pertànyer a una comunitat de la qual les persones se senten orgulloses perquè presta els millors serveis, garanteix els seus drets i protegeix als més fràgils” i ha apuntat a la importància de congressos com este que valoren la història recent i reflexionen sobre el futur “un futur compartit des de la solidaritat, la corresponsabilitat i el sentiment de pertinença a una comunitat de valors de progrés i justícia social”.

D’altra banda, la vicepresidenta ha apel·lat a l’aplicació de l’article 156 de la Constitució que preveu “la suficiència financera” que ha qualificat de necessària per tal que el nostre autogovern puga exercir amb plenitud les competències que li són pròpies.

Una suficiència que, ha dit, “en este moment està en entredit per l’injust i inconstitucional infrafinançament que patim les valencianes i valencians que veuen ressentits els serveis públics i els seus drets”.

Segons Oltra, “no volem ser més que ningú, però ens hem cansat de ser sempre els últims” i, per això, ha recordat la manifestació “unitària i cívica” convocada per al pròxim 18 de novembre a València per un finançament just. Una convocatòria on “la societat valenciana ha de mostrar la necessitat d’una suficiència financera constitucional i adequada a criteris objectius”, ha conclòs.

En aquest mateix sentit s’ha pronunciat el conseller de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz, qui ha defensat la necessitat d’un “estat autonòmic potent” i considera que “la nostra pervivència com a poble depén de la suficiència de recursos i un finançament per viure en dignitat, assegurant drets i serveis socials”.

Segons el conseller, un afebliment de les comunitats autònomes suposa disminuir la capacitat d’intervenció pública en educació, sanitat, polítiques inclusives i d’igualtat. “La realitat és que les autonomies són les responsables de l’estat social que defineix l’article 1 de la Constitució, per tant un atac recentralitzador i uniformitzador és un atac a l’estat social i per tant a la igualtat i la solidaritat”, ha dit Alcaraz.

El congrés “L’autogovern del poble valencià, passat, present i futur’ està coorganitzat per la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació junt amb la Càtedra de Dret Foral de la Universitat de València. Durant els pròxims 3 dies es reuniran un total de 44 ponents, experts en dret, historiadors, polítics i periodistes, que debatran al voltant dels reptes de l’autogovern valencià.

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: