Periodistes i advocats alerten de la facilitat amb que es propaguen les notícies falses a les xarxes socials
Informació i Foto: http://www.uji.es
Maria Fabra, cap de la secció d’Espanya del diari El País; Adrián Blanco, periodista de dades del diari digital El Confidencial i Paloma Llaneza, advocada, especialista en Internet, comunicacions digitals i seguretat informàtica, han abordat avui la situació del periodisme i els mitjans davant les notícies falses en el marc del Seminari sobre Llibertat d’Informació , Transparència i Notícies Falses organitzat per la Universitat Jaume i i la Conselleria de Transparència, Responsabilitat Social, Participació i Cooperació.
Maria Fabra ha iniciat la seva intervenció explicant que les notícies falses sempre han existit, tot i que és un fenomen que va en augment per factors com la sobrecàrrega d’informació que pateixen els mitjans i els receptors (infoxicació); el descrèdit dels mitjans de comunicació tradicionals; l’ús de les xarxes socials com a font d’informació, «ja que tenen una capacitat sorprenent de viralizar aquest tipus de notícies», o pel fet que «tots ens hem convertit en generadors d’informació». La periodista ha explicat que en la redacció d’El País, com a la resta de mitjans de comunicació, s’enfronten diàriament a aquest fenomen, al qual responen «verificant la informació amb la major rapidesa». En aquest sentit, Fabra ha indicat que l’única eina possible per lluitar amb aquest tipus de notícies és respectar les normes bàsiques del periodisme clàssic: ètica, rigor, comprovació, incloure la major quantitat de fonts i dades que sigui possible, etcètera. Per a finalitzar, ha donat dos consells als futurs periodistes -que omplien el Paranimf de la UJI- perquè puguin detectar les notícies falses, la manipulació o la propaganda: «és fonamental tenir una visió crítica i no perdre-la mai, i no cal obsessionar-se amb ser el primer, sinó el millor », ja que la rapidesa i la immediatesa amb què es treballa actualment en els mitjans provoca que algunes vegades es difonguin notícies que mai van haver publicar-se.
Adrián Blanco ha centrat la seva intervenció a explicar la tasca que realitza la unitat de dades del diari El Confidencial per combatre les notícies i les afirmacions falses. Així ha explicat, amb exemples actuals, com combaten la falsedat amb una estratègia o una altra en funció del tipus de mentida, i ha posat com a exemple un missatge que es va fer viral a WhatsApp fa unes setmanes sobre els beneficis que tindria la independència per a l’economia de Catalunya. El periodista ha detallat que aquest missatge contenia 14 afirmacions i ha indicat que després de verificar i contrastar totes les dades, van arribar a la conclusió que 12 de les afirmacions eren totalment falses i només una era veritat. Adrián Blanco ha explicat que l’equip de El Confidencial només es basa en dades per analitzar les notícies i ha desenvolupat un codi per classificar la veracitat de les notícies: insostenibles (informació que ni tan sols es pot verificar), falses, imprecises i veritables. Finalment ha enumerat diferents projectes que hi ha en l’actualitat, tant a nivell internacional com nacional, per lluitar contra les fake news, i ha llançat un missatge optimista perquè «no estem sols».
Per la seva banda, l’advocada Paloma Llaneza ha afirmat que els periodistes i els advocats «són els que sostenim l’Estat de dret» i ha reclamat «la necessitat que algú hi hagi i digui, de veritat, el que està passant en aquests temps tan convulsos ». Llaneza ha explicat que els mitjans de comunicació ja no són els prescriptors de la societat perquè la gent ja no s’informa a través d’ells, i ha alertat dels perills que comporta informar-se a través de les xarxes socials perquè «no ens deixen veure tota la realitat, esbiaixen les notícies segons les nostres preferències i ens donen només el que volem ».
Per tot això, l’advocada ha assegurat que “no hi ha un accés lliure a la informació» i ha donat tres consells per estar informat d’una forma veraç i plural: «evitar la propaganda, aprendre a generar continguts i buscar a prescriptors que ens diguin el que no volem sentir ».
La jornada ha continuat amb la taula rodona «Les notícies falses i la seva incidència en el context democràtic», en la qual han participat Josep Maria Casasús, catedràtic emèrit de Periodisme de la Universitat Pompeu Fabra, i Miguel Ángel Presno, catedràtic acreditat de Dret Constitucional de la Universitat d’Oviedo, sota la moderació d’Andreu Casero, professor de Periodisme de l’UJI. Al seminari també han participat Hugo Doménech, vicedegà del grau en Periodisme, i Cristina Pauner, professora de Dret Públic i directora de la Jornada.