Oltra qualifica d ‘ “històrica” la constitució de Consell Valencià del Poble Gitano com a òrgan de “codecisió i cogobernanza”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha qualificat d ‘ “històrica” ​​la constitució de Consell Valencià del Poble Gitano “com a òrgan de codecisió i cogobernanza de totes les polítiques encaminades a la igualtat i inclusió de el poble gitano”.

Mónica Oltra ha presidit la reunió per constituir el Consell Valencià del Poble Gitano i ha assenyalat que la seva creació “és una reivindicació de dècades de les organitzacions que representen a el poble gitano a la Comunitat Valenciana”.

La vigília de la celebració del Dia de el Poble Gitano, la vicepresidenta ha destacat “l’aportació històrica i cultural de les gitanes i gitanos a el poble valencià”, i ha assegurat que des de la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “recolzarem i acompanyar en el desenvolupament de l’Estratègia per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano però donant el protagonisme als que realment ho mereixen que són les dones i homes gitanos valencians “.

En aquest sentit, la vicepresidenta ha destacat que des del Govern valencià “fem polítiques comptant amb la participació i l’opinió de les persones”, i així ha assenyalat que dels 36 membres que componen el Consell del Poble Gitano, “27 són vocals de l’ teixit associatiu gitano “. A més, cal destacar que el 60% de la seva composició està representat per dones.

Per la seva banda, Alexandrina dóna Fonseca, membre de el Consell del Poble Gitano, s’ha mostrat “emocionada i agraïda” a la Generalitat i la vicepresidenta Mónica Oltra “per donar un espai propi a el poble gitano i una oportunitat de participació social i política”.

Alexandrina dóna Fonseca ha assenyalat com a principals reptes “la igualtat d’oportunitats en la formació de les noies i nois gitanos amb una educació de qualitat que permeti la socialització i integració a les escoles, així com una major participació de les dones gitanes a la societat valenciana “.

Consell Valencià de Poble Gitano

La creació de el Consell emana de l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano 2018-2023, que és la que estableix les línies de treball prioritàries en aquest àmbit de la Generalitat.

Tal com contempla el decret de la seva creació la composició d’aquest òrgan és paritària, intergeneracional, compta amb una diversitat territorial i amb majoria de persones gitanes. Concretament, està format per 36 membres: 9 representants institucionals i 27 d’entitats que treballen amb el poble gitano.

A més de la presidència i vicepresidència, es compon de 5 representants institucionals de les àrees de la Generalitat de poble gitano, educació, sanitat, habitatge, economia, un representant de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies i un representant de les universitats públiques valencianes.

També hi ha 4 vocalies representades per persones la elecció ha estat per insaculació i per trams d’edat, de manera que hi ha una persona gitana menor de 18 anys, una d’entre 18 i 30 anys, una altra de 31 a 50 i una última persona gitana major de 50 anys.

Així mateix, estan representades les principals entitats que treballen amb la població gitana, concretament 6 vocals representants de les organitzacions de el moviment gitano autonòmic, 10 vocals de les organitzacions d’àmbit territorial municipal, comarcal i supracomarcal, 2 vocals representants d’associacions de dones gitanes i 2 de les organitzacions de joventut gitana.

A més, formen part de el Consell a tres persones gitanes que han rebut una Distinció 9 d’Octubre de la Generalitat: Ana Giménez Adelantado, Ricardo Borrull Navarro i Alexandrina dóna Fonseca Maia.

Estratègia per a la Igualtat de el Poble Gitano

La vicepresidenta ha recordat que el 45,5% de les actuacions incloses en l’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano 2018-2023 “han estat executades o aconseguides, amb un avanç molt important en els dos últims anys”, a tot i les circumstàncies de la pandèmia de la COVID-19 que han impedit el 2020 algunes de les seves execucions.

L’Estratègia Valenciana per a la Igualtat i la Inclusió de el Poble Gitano 2018-2023, ha explicat la consellera, compta amb sis eixos que contenen diverses accions per lluitar contra el antigitanisme o gitanofobia, com la promoció de la llengua, història i cultura gitana, la sensibilització sobre la realitat de la població gitana, el suport a les víctimes de discriminació i d’impuls de polítiques municipals de suport a el poble gitano.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: