Oltra: “L’educació ha de ser l’ascensor social que permeti a la infància i adolescència gitana sortir del cercle de la pobresa”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que l’educació ha de ser “l’ascensor social que permeti als nens i nenes i adolescents gitanos sortir del cercle de la pobresa”.

La vicepresidenta ha mantingut una reunió amb representants de la Federació Autonòmica d’Associacions Gitanes de la Comunitat Valenciana (FAGA) per tractar alguns assumptes relacionats amb els itineraris i fons europeus però, especialment, la posada en marxa del programa soci educatiu Kumpania destinat a millorar el rendiment escolar i acadèmic de la infància i l’adolescència gitana. A la trobada ha assistit també el director general d’Igualtat en la Diversitat, José De Lamo.

Oltra s’ha referit a l’empobriment “molt per sobre de la mitjana general” del poble gitano que, al seu parer, està unit al fenomen del “abandonament escolar dels nens i nenes gitanos que en la seva gran majoria no acaben els estudis obligatoris”.

Amb l’objectiu d’invertir aquestes dades, la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives ha posat en marxa aquest servei social especialitzat i individualitzat, únic a Espanya, i que va dirigit a la infància i adolescència gitana, el seu entorn social i familiar, amb l’objectiu que cada vegada siguin més els joves gitanos i gitanes els que es graduïn en l’Educació Secundària Obligatòria, i continuïn en estudis postobligatoris.

La vicepresidenta ha explicat que aquest servei “permetrà una aliança per itinerar de manera conjunta i acompanyar els nois i noies i adolescents gitanos i gitanes en la seva formació i per tant en la conformació del seu futur”, de manera que es converteixin en “referents “en el seu entorn, en la seva família, a la seva comunitat i en el conjunt de la societat.

Es tracta d’un projecte amb un pressupost de 3,7 milions d’euros i que ha comptat amb la col·laboració de les principals entitats del sector: l’associació il·licitana de Carrús, FAGA, Jovesolides, la Fundació Amigó i la Fundació Secretariat Gitano.

274 places

Les persones usuàries del ‘Programa Kumpania’ de millora socioeducativa, seran nens i nenes i adolescents gitanos i gitanes d’entre 6 i 18 anys que estiguin cursant l’educació primària o la secundària obligatòria.

El programa consta de 274 places organitzades en deu programes de 25 persones i dos de 12 persones. Les ciutats de Castelló, Elx i València comptaran amb dos programes de 25 places cadascun, i les ciutats d’Alacant i Paterna tindran tres programes que suposen 62 places en cadascuna d’elles.

El servei consisteix en una intervenció integral centrada en l’atenció socioeducativa que contindrà diverses accions entre les quals cal destacar l’elaboració d’un itinerari personalitzat per a cada nen, nena o adolescent, la mediació i el seguiment en el centre educatiu i amb la família.

Igualment, s’han de proporcionar classes de reforç escolar i orientació cap als estudis postobligatoris i el món laboral, es fomentaran hàbits saludables i d’oci educatiu i s’oferirà formació en igualtat, interculturalitat i diversitat, entre d’altres.

A Castelló els programes es desenvoluparan al barri Sant Llorenç. A la ciutat d’Alacant en els barris Verge del Carme, 400 Habitatges i Cementiri. En Elx al barri de Palmerars i Carrús. A Paterna serà a La Coma ia la ciutat de València en Poblats de l’Oest i Poblats Marítims.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: