Oltra: “La vacunació ha estat decisiva en anar acompanyada d’altres mesures contra la pandèmia”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que la vacunació contra la COVID-19 “ha estat decisiva davant de la malaltia als centres de diversitat funcional i, sobretot, de persones grans en anar acompanyades d’altres mesures per controlar la pandèmia”.

Oltra ha comparegut davant la Comissió de Política Social i Ocupació de les Corts per informar sobre la gestió realitzada pel seu departament als centres de gent gran i de diversitat funcional i salut mental durant les onades sofertes el 2021 per la pandèmia sanitària de la COVID- 19.

La vicepresidenta, a més de donar compte de la gestió del seu departament a la pandèmia, ha afirmat que l’enfortiment dels serveis socials des de l’arribada al Consell el 2015 ha permès “afrontar aquesta pandèmia en millor situació que abans de l’aprovació de la llei de Serveis Socials Inclusius, que suposa un veritable canvi de paradigma”.

“Amb el Botànic es va iniciar un camí per construir un sistema de serveis socials públic que superés situacions cronificades durant diversos lustres”, ha asseverat.

Tercera dosi

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha explicat que la tercera dosi de vacunació s’ha completat la seva administració “en la totalitat dels centres residencials de gent gran de la Comunitat Valenciana”, excepte en dos, que estan pendents que es tanqui un brot de coronavirus. Així, en total s’han inoculat 20.778 dosis addicionals, de manera que més del 87,23% de les persones residents ja tenen aquesta pauta.

A més, a les persones pendents de rebre la dosi addicional “se’ls oferirà novament la vacunació una vegada s’hagi complert el període mínim, o el tancament definitiu del brot al seu centre”.

Tot i el que s’ha avançat aquests mesos, la vicepresidenta ha recordat que encara “queda temps per poder superar aquesta pandèmia”, de manera que la “prudència i el seguiment de les recomanacions sanitàries continua sent imprescindible”.

En aquest sentit, ha explicat que la situació “va començar a canviar significativament a mesura que anava avançant el procés de vacunació”, amb una caiguda dels contagis del 95% a partir de la darrera setmana de gener i fins al 16 de març d’aquest any. Així mateix, les defuncions van baixar un 83% en aquest període.

Protocols a contrarellotge

D’altra banda, Oltra ha assenyalat que, juntament amb el procés de vacunació que havia de ser “ràpid i eficient”, la Vicepresidència va respondre “amb tots els instruments al seu abast “amb un únic objectiu de salvar vides”.

En aquest sentit, ha destacat que la protecció de la salut pública i evitar contagis “han estat la guia d’actuació de totes les actuacions dutes a terme”, a través de nombroses resolucions, instruccions i protocols que s’han dictat “a contrarellotge”, ja que “el que estava en joc era la salut i la vida.

Davant d’aquesta situació, “la resposta i l’esforç del personal, persones residents i familiars ha valgut la pena i és digna d’agraïment i de reconeixement”, ha emfatitzat.

Entre les mesures de seguretat i protecció davant dels contagis a centres residencials, Oltra ha explicat que es va coordinar els plans de contingència. Així, s’han validat 317 plans de contingència a residències de gent gran i 134 a centres de dia; així mateix, respecte als serveis d’atenció a la diversitat funcional i salut mental, s’han validat 82 plans de contingència a centres residencials, 164 a habitatges tutelats, 149 a centres d’atenció diürna i 84 a centres d’atenció ambulatòria.

A més, un altre element important en el control de l’última onada ha estat “el millor coneixement del comportament del virus de la COVID-19 en les persones vacunades que resideixen en centres”, i per això s’ha dut a terme un estudi en coordinació amb la Conselleria de Sanitat Universal que indica que “el 98,7% de les persones que van formar part de la mostra ha desenvolupat anticossos, cosa que representa una resposta molt elevada”.

Gestió de la cinquena onada

Pel que fa a la situació durant la cinquena onada, Oltra ha informat que, en el total de centres residencials de gent gran, amb diversitat funcional i d’altres, es va començar a experimentar un creixement de casos a finals del mes de juny, i el pic més alt de brots es va produir durant la segona setmana d’agost, moment a partir del qual comença una tendència a la baixa que es manté permanent fins ara.

Oltra ha explicat que, durant aquests mesos, des de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives “s’ha realitzat un seguiment permanent dels centres amb brots oberts”, i no s’ha demanat “en cap d’ells l’adopció de mesures addicionals”. Alhora, durant aquesta cinquena onada “la major part de les persones contagiades han estat asimptomàtiques”.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: