Mireia Mollà compareixerà a les Corts per informar sobre la mort dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha registrat ja a Corts Valencianes la sol·licitud, a petició pròpia, de compareixença a la Comissió de Medi Ambient de la Cambra valenciana, per informar sobre la mort dels rucs al Parc Natural del Desert de les Palmes.

Mollà, acompanyada de la secretària autonòmica, Paula Tuzón, i del sotssecretari de la Conselleria, Alfonso Puncel, ha explicat les conclusions preliminars de l’expedient informatiu que l’administració va obrir el 19 d’octubre passat.

“En el moment en què aquesta consellera va tenir constància, vaig activar totes i cadascuna de les accions per aclarir els fets”, ha assegurat. La consellera ha relatat que el dia 13 doctubre va tenir constància per les xarxes socials de lexistència dun animal desnodrit al paratge del parc natural i va sol·licitar explicacions.

L’endemà, la secretària autonòmica va convocar a una reunió el director del Parc i els responsables de la Direcció General de Medi Natural i va sol·licitar un informe que va ser remès el dia 18. Dimarts 19 la consellera, a la vista de l’informe, encarrega la obertura d’un expedient informatiu per demanar la documentació existent i comprovar l’estat dels animals. Les conclusions preliminars de l’expedient esmentat es van lliurar ahir i la consellera ha comparegut avui per donar compte dels resultats.

El projecte de ramaderia extensiva, impulsat per la direcció del Desert de les Palmes, va començar el dia 4 d’agost. El 22 de setembre el director del Parc va informar, per primer cop de manera oficial als serveis centrals de la Conselleria, de la mort de 8 dels ases que formaven part de lexperiència. A aquesta comunicació va seguir una segona, el 8 d’octubre, que informava de la fi del projecte i que entre els destinataris va incloure el director general. La informació no es va traslladar a òrgans superiors.

Mireia Mollà ha resumit les conclusions principals de l’expedient que reconeix que l’experiència “no va estar tutelada adequadament” i assenyala la detecció d’elements vinculats a la natura ia l’acció humana com a desencadenants d’una afecció multifactor, d’acord amb les primeres tesis dels veterinaris .

La consellera ha anunciat que denunciarà les actuacions, de suposat assetjament animal, a la Guàrdia Civil. “Si hi ha hagut una autoria, amb més o menys incidència sobre l’estat natural, cal que entrin les autoritats corresponents”.

Durant la intervenció, Mollà ha indicat que l’expedient ha revelat l’existència d’una denúncia prèvia, per part d’un altre propietari en una parcel·la propera, per amenaces a explotar-los.

Així mateix, la titular d’Agricultura ha explicat que ha acceptat la dimissió del director general de Medi Natural, Benjamí Pérez, després de conèixer les conclusions preliminars de l’expedient informatiu.

La consellera també ha avançat que no descarta l’obertura d’expedients administratius a altres persones que hagin pogut actuar de manera inadequada, tenint en compte els fets instruïts.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: