Oltra: La política migratòria del Consell “aposta per obrir portes i protegir les persones amb independència del seu origen o condició”

La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha assegurat que el Consell “aposta per una política migratòria centrada en la inclusió i en l’obertura de portes que aculli a aquelles persones a les que se les van tancar en altres estats, amb independència del seu origen, condició o situació administrativa “.

La vicepresidenta ha inaugurat la jornada ‘Alternatives a l’internament de persones migrants’, organitzada per la Fundació Cepaim, la Universitat de València i la Plataforma per a la Cooperació Internacional amb Migrants Indocumentats (PICUM).

Oltra ha instat les administracions a prendre mesures per atendre una “urgència d’acció humanitària” i contribuir a pal·liar la situació de desemparament que acompanya les persones migrants. Segons ha indicat, en l’actualitat “hi ha 60 milions de persones desplaçades forçosament que fugen per sobreviure, moltes d’elles víctimes de màfies i traficants”.

Sobre les alternatives als centres d’internament d’estrangers, la vicepresidenta ha advocat per accions inclusives “com a inversió de futur per construir una societat més cohesionada i més justa que atén com deu a les persones que busquen un futur millor”. Aquestes polítiques, ha assegurat, constitueixen “la cara oposada als CIE’S que reclouen a persones innocents”.

En aquest sentit, s’ha referit a algunes polítiques d’inclusió posades en marxa a la Comunitat com la xarxa d’oficines Pangea d’atenció a persones migrades, que atén tant a les persones estrangeres que arriben al nostre país, com als valencians i valencianes que es van anar i tornen anys després, amb accions individualitzades d’assessorament que són claus per a la seva integració.

A través d’aquestes oficines en l’últim any es van atendre a 30.443 persones, “amb la mirada posada en que la seva inclusió en la nostra terra sigui una realitat i un benefici tant per a elles com per a la societat valenciana que les acull” ha assenyalat la vicepresidenta. També ha esmentat les Escoles d’Acollida on van “per familiaritzar-se amb les nostres llengües, cultura i identitat”.

Respecte al tancament del CIE de Sapadors en València, Oltra s’ha referit a la Plataforma que amb aquesta finalitat es va crear el 2011 i ha assenyalat que la seva lluita, “va ser recolzada per les Corts amb una proposició no de llei que també declarava a la Comunitat Valenciana com a territori lliure de Centres d’Internament Estrangers “.

Així mateix ha recordat que el Consell va aprovar una declaració institucional en 2017, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones Migrants, en la qual va ratificar el seu compromís en la defensa dels Drets Humans i l’acollida de persones refugiades, desplaçades i en demanda d’asil.

Polítiques d’acollida i atenció

En la seva intervenció, la vicepresidenta ha destacat també la col·laboració de la Generalitat amb l’Ajuntament de València en el programa d’acollida i atenció a persones migrants, que compta amb una inversió de 220.000 euros i que ofereix allotjament, manutenció i suport social a persones migrants que no tenen les necessitats bàsiques cobertes. Durant el passat any el programa va atendre a 2.882 persones, 273 d’elles dones i 2.609 homes.

Finalment, la vicepresidenta ha instat la comunitat internacional a promoure polítiques coordinades per acabar amb les crisis migratòries amb unes prioritats i objectius emmarcats tots ells en la Declaració Universal dels Drets Humans i en els Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

Des dels països més desenvolupats, ha conclòs, “tenim l’obligació moral i legal de mostrar la nostra humanitat i solidaritat amb totes les persones desplaçades forçosament, perquè el respecte als drets humans mai ha de ser una possibilitat sinó una obligació que es sustenta en la defensa i garantia de la dignitat humana “.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: