Sanitat

Nou de cada 10 noies que han complert la majoria d’edat o estan a punt de fer-ho tenen posada almenys una dosi de la vacuna contra el papil·loma

La majoria de persones sexualment actives tenen contacte amb el virus del papil·loma humà al llarg de la seva vida. La infecció és autolimitada en la majoria de les ocasions, però al voltant del 20% dels casos progressa a estadis de càncer de coll uterí. Per això, cada 4 de març, Dia Internacional de la Conscienciació sobre aquesta malaltia, les persones expertes recorden que la mesura més efectiva per prevenir-la és la vacunació.

La vacuna davant del papil·loma s’inclou al calendari per a nenes de 12 anys, amb pauta de dues dosis (tres si s’inicia a partir dels 15 anys). La vacuna es pot administrar a qualsevol edat, a partir dels 9 anys, en dones i barons.

Encara que seria idoni completar la vacunació abans de l’inici de les relacions sexuals, per tal d’optimitzar-ne l’eficàcia, és recomanable la vacunació de rescat fins i tot si s’han iniciat, o si s’ha contret o no el virus, segons ha explicat Elena Montesinos, pediatre a l’Hospital General de València.

Durant l’any 2021, a la Comunitat Valenciana, es van administrar 82.663 vacunes contra el virus del papil·loma humà (enfront de les 65.243 del 2020, fet que representa un increment del 27%), d’acord amb les dades registrades el Sistema d’Informació Vacunal.

Aquest augment evidencia l’eficàcia de les campanyes de sensibilització desplegades per Sanitat per millorar les cobertures, juntament amb l’enviament de missatgeria per SMS o correu postal i la citació telefònica de les adolescents des dels centres d’atenció primària.

D’aquesta manera, avui dia, gairebé totes les joves de la Comunitat Valenciana que han complert la majoria d’edat o estan a punt de fer-ho tenen almenys una dosi de la vacuna posada (8/9 de cada 10, segons l’edat ).

La Direcció General de Salut Pública i Addiccions, a través dels 16 centres de salut pública, també desenvolupa accions específiques de promoció de la salut en col·lectius de risc. A tall d’exemple, segons ha ressaltat Isaura Navarro, secretària autonòmica de Salut Pública i del Sistema Sanitari Públic, “els Centres d’Informació i Prevenció de la Sida de Castelló, València i Alacant han intensificat la coordinació amb col·lectius LGTBI, persones amb VIH i homes que tenen sexe amb homes”.

Per grups, gairebé la meitat de les 82.663 dosis de vacunes administrades l’any passat es van inocular les nenes adolescents (47%) i les dones en tractament escisional (7%). Per gèneres, el 85% de les dosis es van administrar a dones.

La taxa de notificació d’esdeveniments adversos el 2021 va ser de 0,1 per cada 1.000 dosis administrades i la majoria van ser lleus (molèsties al lloc d’administració de la vacuna, febre, cefalea…)

Vies de transmissió i formes de prevenció del VPH

“La principal via de transmissió del virus del papil·loma és sexual, encara que no cal tenir relacions amb penetració per contraure’l, el sexe oral i el contacte pell amb pell de la zona genital també són vies de contagi”, ha explicat Juan Gilabert, cap del servei d’Obstetrícia i Ginecologia de l’Hospital General de València

Per diagnosticar la infecció, en el cas de les dones, se sol recórrer a la citologia (que no diagnostica la infecció, però sí alteracions cel·lulars indicatives d’aquesta) oa una prova de detecció específica al coll uterí. En canvi, de moment no hi ha cap mètode diagnòstic efectiu per als homes.

Quan es contrau, prossegueix Gilabert, el virus pot romandre latent durant molts anys sense causar cap símptoma. En la majoria dels casos, el sistema immunitari ho elimina, però hi ha un percentatge de població que serà portadora del virus sense saber-ho i, si no adopta les mesures adequades, ho propagarà. Per això, la millor manera de prevenir el contagi del virus del papil·loma és la vacuna. També podria millorar la prevenció de la infecció per papil·loma l’adopció de pràctiques sexuals més segures (ús de preservatiu, relacions estables, entre d’altres).

Cal tenir en compte a més que, fins ara, no hi ha cap tractament efectiu per eliminar el virus del papil·loma humà, encara que sí que hi ha tractaments per a les seves conseqüències (berrugues, condilomes, lesions cervicals, etc.).

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

Descobriu-ne més des de Notícies Dígitals

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continua llegint