L’èxit del programa Itinerant de la Generalitat capta l’interès del Govern d’Aragó com a model de lluita contra la despoblació

La directora general de l’Agenda Valenciana Antidespoblament (Avant), Jeannette Segarra i el comissionat per a la Lluita contra el Despoblament del Govern d’Aragó, Javier Allué, han mantingut una reunió a la Casa dels Caragols de Castelló, on s’han compartit programes i experiències d’èxit contra la despoblació que s’estan desenvolupant a les dues comunitats.

Segarra ha assenyalat que el programa Itinerant desenvolupat per la Generalitat a través d’Avant, per dotar de professionals que ofereixin serveis essencials als territoris en risc de despoblació, ha cridat especialment l’atenció del Govern d’Aragó.

En aquest sentit, Allué ha manifestat el seu interès per ser capaços de “replicar” programes com aquest el que considera que és “l’esperit de col·laboració i de cooperació” que ha d’existir entre regions en la lluita contra la despoblació.

El programa Itinerant permet cobrir necessitats bàsiques a les comarques més despoblades, a través d’una xarxa de professionals itinerants que ofereixen serveis com ara fisioteràpia, podologia, òptica o psicologia que no es troben en aquests municipis i que fins ara requerien de llargs desplaçaments. Aquest projecte, que el 2021 va arribar a 71 municipis i que s’està estenent a tots els territoris en risc de despoblació de la Comunitat, permet així mateix generar activitat econòmica, recolzant els i les professionals autònomes i petites empreses de la zona.

Col·laboració

Durant la reunió, Segarra ha destacat la voluntat de la Generalitat i del Govern dʻAragó de col·laborar en la creació de projectes singulars contra la despoblació. A més, es pretén buscar solucions compartides per dotar de serveis essencials com sanitat o educació en territoris limítrofs a les dues comunitats que es troben en risc de despoblació.

Segarra ha assenyalat la importància de treballar de forma coordinada i tenir una visió global del problema per lluitar contra el desequilibri i buscar la cohesió territorial, i ha asseverat que “de la mateixa manera que demanem als nostres alcaldes i alcaldesses que pensin en projectes que afectin més d’un municipi, hem de ser capaços d’aplicar-nos-ho a nivell autonòmic explotant totes les vies, pensant en els fons europeus”.

En aquest sentit, Segarra ha recordat la singularitat de la comarca del Racó d’Ademús, que és la més allunyada de la Comunitat i que confronta amb dues comunitats més, com són Aragó i Castella-la Manxa, on “hem de buscar sinèrgies” i ha destacat la importància de projectes mancomunats com la Taula del Sènia, a les comarques del Baix Maestrat i els Ports, que aglutina poblacions de la Comunitat Valenciana, Catalunya i Aragó.

La trobada, a la qual han assistit també els secretaris generals de la Federació Valenciana de Municipis i Províncies (FVMP), Vicent Gil, i la Federació Aragonesa de Municipis, Comarques i Províncies (FAMCP), Martín Nicolás, ha servit també per exposar altres projectes que desenvolupa Avant en col·laboració amb la FVMP com el Reviu o Comunitat Digital.

A més, s’ha exposat la creació de fons de Cooperació per a la Lluita contra el Despoblament que s’ha incrementat fins als 4 milions d’euros aquest 2022; el programa contra l’exclusió financera i la instal·lació per part de la Generalitat de 135 caixers automàtics, amb una inversió de 8 milions d’euros o l’elaboració de l’Avantprojecte de la Llei integral contra la despoblació.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: