Mireia Mollà: “Som la Conselleria inversora amb una pujada del 17%”

La consellera d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica, Mireia Mollà, ha presentat aquest dimarts en les Corts uns comptes que aposten per l’emergència climàtica i la transició ecològica, la restauració forestal i les inversions en infraestructures. La xifra total del pressupost del seu departament per al 2020 ascendeix a 422.680.000 d’euros, fet que suposa un increment del 4% respecte a l’anterior exercici i es converteix en la tercera que registra un major creixement.

“Som la conselleria inversora, liderem el creixement en el capítol VI. El 17,39% del pressupost total de la conselleria és per a inversions. No només per a inversions en infraestructures agràries i ramaderes, sinó també en bona gestió dels recursos hidràulics i entorns naturals “, ha assenyalat la consellera.

Mollà ha desgranat en la seva compareixença les partides més significatives de la seva cartera que inclou importants novetats. A la dotació pressupostària dels nous programes de Canvi Climàtic i Transició Ecològica, se suma per primera vegada un fons de compensació per danys climàtics de concessió directa o una línia de col·laboració amb els consorcis de residus a través de la campanya “Si més recicles, menys pagues “, que reconeix el sobrerrendimiento ambiental de les instal·lacions de tractament.

La consellera ha defensat la necessitat de donar suport per a impulsar la batalla contra el canvi climàtic i l’eficiència energètica a escala local, ja que són les ciutats les que concentren les emissions d’efecte hivernacle i el consum energètic. Per aquest motiu es destinin 1,7 milions d’euros a desenvolupar programes de lluita contra el canvi climàtic amb entitats locals i més de 2 milions d’euros a acompanyar els municipis en la transició energètica amb la mirada posada en els objectius de descarbonització de la economia.

“La dotació del capítol I vol dir que tenim a gent al costat de la gent, al servei de les persones per acompanyar-los de manera directa”, ha assenyalat la consellera, que ha justificat l’increment del 13% en el pressupost de personal davant la necessitat de professionals capaços de reduir la càrrega sobre l’Administració i per agilitar la gestió de tràmits i expedients.

Els comptes presentats es corresponen amb les primeres mesures empreses per Mollà en línia amb algunes de les prioritats de la Conselleria: 2,2 milions per blindar la protecció de l’horta, per primera vegada apareix una partida per a la reconversió de cultius afectats per la Xylella i 24,5 milions d’euros en ajudes per a la subscripció d’assegurances agràries. Sobre aquest últim punt la consellera ha reclamat reiteradament tant la moratòria de les primes, com un informe motivat sobre la pujada de preus d’Agroseguro.

Per programes, Medi Natural i Avaluació Ambiental registra la major pujada i ascendeix fins als 51 milions d’euros, 4 més que en l’anterior exercici. Entre les partides ha posat en valor les actuacions sobre les motes de l’Albufera, unes obres que els agricultors porten 10 anys demandant, així com la regeneració ambiental de zones afectades per incendis forestals com Xelva, Andilla, Cortes de Pallars o Chulilla “on ja s’haurien d’haver emprès actuacions de gestió forestal i prevenció “.

Modernització de regadius i estructures agràries

En relació amb l’Agricultura i el Desenvolupament Rural, la consellera ha detallat en què es van a invertir els 38.630.000 destinats a Estructures Agràries, com en la millora competitiva de les cooperatives amb una dotació de 1,2 milions d’euros o en les obres de millora i modernització de les infraestructures hidràuliques de regadiu.

Així mateix, ha avançat les inversions per a la investigació agrària de 14,2 milons d’euros, a través de l’IVIA, així com el foment i impuls a la producció agroecològica i als productes agroalimentaris de qualitat diferenciada, “dues iniciatives de futur per a l’agricultura i per a les indústries agroalimentàries valencianes “, ha assenyalat Mollà.

Inversions per pal·liar els efectes de la DANA

Els pressupostos contemplen 9 milions d’euros per pal·liar els danys sobre les infraestructures agràries causats pel temporal de pluges torrencials que va negar, sobretot, les comarques del Baix Segura i la Vall d’Albaida a mitjans de setembre, que s’afegeixen a les inversions ja realitzades en reparació de regadius i camins rurals.

A aquests 9 milions s’afegeixen altres 4, corresponents a la Direcció General d’Aigua, per a la reparació d’infraestructures hidràuliques i obres d’abastament.

Prevenció d’incendis

Mireia Mollà ha volgut matisar la baixada en matèria de prevenció d’incendis que respon a l’alt grau d’execució del Pla de Desenvolupament Rural vinculat a aquestes actuacions. Dels 20 milions recollits en el període 2014-2020 ja s’han executat 17, de manera que queden 3 milions d’euros per al pròxim exercici.

 

 

 

Informació i Fot: Generalitat Valenciana

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: