Mazón revela el pla de la Diputació per posicionar Xorret de Catí com a pol vertebrador del turisme d’interior

El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha presentat aquest matí el Pla Director Xorret de Catí. Costa Blanca Interior’, un projecte que pretén dinamitzar el turisme actiu i sostenible a la província, millorar i preservar l’entorn natural, cohesionar el territori, així com desestacionalitzar i diversificar el producte.

Mazón, que ha estat acompanyat pel director del Patronat Costa Blanca, José Mancebo, i pel diputat d’Arquitectura, José Ramón González de Zárate, ha avançat que és fonamental per a la província “tenir una visió estratègica de futur i treballar en el disseny aquesta traçabilitat”.

En aquesta línia, ha manifestat que Costa Blanca “és tots menys l’exclusivitat de la costa i el projecte de Costa Blanca Interior és tan important o més, tan complementari o més, com tot el nostre gran turisme de sol i platja al que no només no renunciem, sinó que continuarem potenciant”.

Aquest projecte té a veure amb el turisme, amb la gastronomia, amb l’activitat esportiva, amb l’entorn, amb la sostenibilitat. Tot són nexes comunes, artèries de futur de la província d’Alacant que van vertebrant municipis i unint-los amb un mateix eix perquè tornin a ser un reclam del nostre interior”, ha concretat, finalment, el president.

La iniciativa, que requereix un pressupost estimat de 5,5 milions d’euros, sufragats amb fons europeus durant tres anualitats (2023/2024/2025), proposa impulsar i optimitzar sis espais naturals de l’interior de la província d’Alacant. incrementar l’experiència d’ecoturisme i turisme actiu, consolidant Xorret de Catí com a Hub dinamitzador.

Tal com ha detallat Mazón durant l’acte, la finalitat és cohesionar les propostes vinculades als espais ambientals ubicats a Sax, Onil, Castell de Castells, Petrer, Vall de Gallinera i Castalla (El Plànol, Casa Tàpena, El Castellet, L’Avaiol , La Garriga i Xorret de Catí), tots dependents de la institució provincial, per incrementar la demanda del turisme d’interior.

Aquest pla ambiciós s’estructura al voltant de quatre eixos d’acció: la transició verda i sostenible; l’eficiència energètica; la transició digital i la competitivitat.

Facilitar la interconnexió, l’accés a la informació, la potenciació de recursos i les experiències i implementar els serveis d’interior constitueixen la base d’aquesta proposta que tindrà la zona de Xorret de Catí com a pol rellevant i palanca dinamitzadora de l’activitat turística d’interior.

El pla director contempla actuacions de protecció contra l’erosió i la col·locació d’illes de descans amb coberta vegetal, la recuperació paisatgística, la creació d’itineraris accessibles, els corredors cicle turístics i de circuits BMX/BTT, la instal·lació de punts de càrrega per a vehicles elèctrics , la millora de leficiència energètica, o diverses solucions mediambientals en allotjaments i centres.

També proposa una APP Costa Blanca Interior per millorar l’experiència turística, així com optimitzar la connectivitat wifi i telefònica en punts d’interès i senyalització turística digital a les sis àrees. A més, a Xorret de Catí es preveu executar una àrea d’autocaravanes i aparcament dissuasori, una zona d’oci actiu per a principiants i altres xtreme, així com un centre de dinamització, informació i interpretació.

Finalment, s’activarà un Pla de Comunicació i es constituirà un equip de gestió turística i gerència del pla per potenciar les estratègies de sostenibilitat, sensibilització, accessibilitat, lleure actiu, vessa local i dinamització.

L’esdeveniment ha comptat amb la presència de la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, el diputat de Medi Ambient, Miquel Àngel Sánchez, i el director general de Turisme de la Generalitat, Herick Campos, administració que articula aquest programa per a la captació i gestió de fons europeus de sostenibilitat turística. També hi han assistit els diputats provincials Eduardo Dolón, Juan de Dios Navarro, Javier Gutiérrez, Irene Navarro, i Óscar Mengual, així com alcaldes, regidors i tècnics dels municipis beneficiaris.

González de Zárate, el primer a obrir el torn d’intervencions, ha agraït la feina de l’equip tècnic desenvolupat per la seva àrea d’Arquitectura, així com la implicació d’altres institucions i associacions per estudiar les fases estratègiques i operatives. El diputat ha concretat que en aquest projecte “Xorret de Catí es posiciona com a epicentre d’un pla integral que posa en valor tot l’interior de la província”, alhora que ha recordat que al ple de desembre de 2021 es va aprovar, “per unanimitat de tots els grups, la posada en marxa d‟aquesta estratègia que persegueix la reactivació d‟un paratge unit i la seva vertebració amb la resta dels espais naturals de la Diputació”.

Per la seva banda, Mancebo, que ha esbossat els punts clau d’aquest programa sostenible que pivota sobre l’àrea de Xorret de Catí i s’estén a cinc espais naturals més de la província, ha insistit en la necessitat d’incrementar el consum de turisme actiu. interpretatiu, “accionant l’eficiència energètica de les infraestructures dels nostres paratges, incorporant solucions de senyalització digital i posant en marxa productes de lleure actiu a la natura, accessibles per a diferents consumidors”.

“Davant el repte de dinamitzar l’interior de la nostra província en matèria turística i de provocar un increment de la demanda nacional i internacional cap a la Costa Blanca, hem dut a terme un treball continuat d’estructuració i impuls de propostes de consum per atraure a nous mercats”, ha relatat el director del Patronat Costa Blanca, que ha explicat als assistents que l’objectiu és “actuar sobre els nostres recursos, ordenant-ne l’accessibilitat, el consum i la interpretació, facilitant a les empreses d’activitats i serveis associats un escenari de treball més ampli i generant una dinamització més gran entorn a l’organització d’esdeveniments i activitats”.

El Patronat Provincial de Turisme capitaneja aquesta iniciativa, en coordinació amb les àrees d’Arquitectura i Medi Ambient de la institució provincial, a fi d’establir la reactivació d’enclavament natural Xorret de Catí, sobre la qual pivota la resta de ramificacions del pla dinamitzador , que abasta cinc espais naturals provincials més.

Informació i Foto: Diputació d’Alacant

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: