L’UJI, InKemia Green Chemicals i MedicalMix inicien un projecte de química sostenible per a evitar que certs productes s’utilitzen com a explosius

Investigadors del Grup de Química Sostenible i Supramolecular de la Universitat Jaume I de Castelló, la companyia estatunidenca InKemia Green Chemicals i l’espanyola MedicalMix han format un consorci que ha sigut seleccionat pel Ministeri de Defensa del Regne Unit per a cercar alternatives sostenibles que servisquen per a fer front a l’amenaça que comporten alguns productes químics comercials, com ara desinfectants i esterilizantes, quan són indegudament emprats com a explosius o per a elaborar agents explosius.

Per a aconseguir una desinfecció i esterilització eficaces d’instruments quirúrgics i altres equips mèdics essencials s’empren formulacions basades en àcid peracètic (PAA) o PAA i peròxid d’hidrogen. Aquestes formulacions es troben entre els biocides més potents atesa la seua destacada activitat antimicrobiana davant una àmplia gamma de microorganismes que constitueixen, avui dia, la base per a la preparació de fórmules líquides per a la desinfecció i l’esterilització. Així mateix, en la literatura científica i les últimes recomanacions sanitàries, es troben dades relatives a la seua eficàcia davant del SARS-CoV-2.

No obstant això, malgrat els molts avantatges que proporcionen, la seua presència en formulacions com els biocides presenta problemes importants. Primer, aquests productes en la seua forma pura són explosius (moltes instal·lacions de fabricació han explotat durant la producció i emmagatzematge). I, en segon lloc, el seu ús potencial com a precursors d’explosius en atacs terroristes ha sigut motiu de preocupació per als organismes internacionals de seguretat, perquè poden conduir a la formació de radicals altament reactius i oxigen lliure en condicions de descomposició (como trabajar a determinados valores de acidez, a temperaturas extremas o en contacto con ciertos metales).

Tot això ha portat l’equip investigador a plantejar un projecte el principal objectiu del qual és el desenvolupament de procediments i tecnologies que permeten la producció sota demanda en el punt d’ús de peròxid d’hidrogen i àcid percarboxílic. D’aquesta manera, s’oferiran opcions de producció i subministrament més segures per a aquests productes químics i amb un menor impacte ambiental. I, a més, s’eliminaria per complet la necessitat de fabricar, transportar i emmagatzemar substàncies químiques comburents, una propietat que els fa susceptibles de ser usades com a agents explosius.

Els professors Eduardo García-Verdugo i Santiago V. Luis del Grup de Química Sostenible i Supramolecular de l’UJI juntament amb el doctor Carles Estévez d’InKemia Green Chemicals treballen en el desenvolupament tant dels sistemes catalítics com de reactors per a la producció sota demanda dels peràcids necessaris per a la seua implementació en els equips comercials utilitzats en les unitats d’esterilització hospitalària. La col·laboració amb Medical Mix, que posseeix una àmplia experiència en la comercialització d’instrumentació i equips per al sector sanitari, assegurarà que el disseny químic s’ajuste a les especificacions establides en els protocols hospitalaris.

El valor agregat de la innovació en el projecte presentat pel consorci és la possibilitat que aquests productes es generen a partir de reactius segurs, disponibles comercialment, barats i no tòxics, que poden reemplaçar efectivament els mètodes convencionals de producció i aplicació de peròxid d’hidrogen i àcid peracètic en aplicacions d’antisèpsia.

El projecte respon a un programa competitiu llançat pel Defence and Security Accelerator, una organització integrada en el Ministeri de Defensa del Regne Unit, a petició del Ministeri de l’Interior britànic. El seu objectiu és identificar oportunitats i promoure el desenvolupament de tecnologies per a reduir o eliminar el risc d’usar productes químics que, sent útils per a certes aplicacions, poden ser fàcilment accessibles en el mercat per a desenvolupar artefactes explosius per al seu ús en atemptats terroristes.

Informació i Foto: UJI

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: