L’investigador de l’UJI Adrián Mota Babiloni obté una beca Leonardo de la Fundació BBVA per desenvolupar un prototip de bomba de calor d’alta temperatura més eficient
L’investigador posdoctoral Juan de la Cierva en l’àrea de Màquines i Motors Tèrmics de la Universitat Jaume I de Castellón, Adrián Mota Babiloni, ha aconseguit una de les beques Leonardo per a Investigadors i Creadors Culturals de la Fundació BBVA en la categoria d’Enginyeria dotada amb 40.000 euros per la realització del projecte «Disseny i desenvolupament d’una bomba de calor d’alta temperatura per a substitució de calderes i producció de calor a 160°C».
Adrián Mota Babiloni és membre del grup d’investigació «Enginyeria de Sistemes Tèrmics i Energètics (ISTENER) i docent en el Grau d’Enginyeria Mecànica i el Màster Universitari en Eficiència Energètica i Sostenibilitat. Les seues línies d’investigació es centren en els fluids de baix potencial de calfament atmosfèric (PCA) per refrigeració i aire condicionat; la refrigeració a temperatura ultra baixa, els cicles orgànics de Rankine i les bombes de calor d’alta temperatura per la revalorització del calor industrial.
Projecte finançat
La indústria representa aproximadament el 24% de les emissions mundials de gasos d’efecte d’hivernacle, la majoria degudes a activitats com la producció de calor mitjançant calderes alimentades per combustibles fòssils. Les bombes de calor d’alta temperatura (BCAT) representen una solució prometedora en ser respectuoses amb el medi ambient. No obstant això, les BCAT que hi ha actualment tenen limitacions, com a baixa eficiència, rang de treball limitat i alt cost de la instal·lació. Com a resultat, no hi ha unitats comercials per a producció de calor a altes temperatures, i, de moment, no s’han aconseguit tampoc resultats experimentals.
El projecte presentat per Adrián Mota desenvolupa un prototip millorat d’una bomba de calor a alta temperatura per a la producció de calor a 160°C amb un rendiment energètic que la fa tècnica i econòmicament viable en comparació amb les calderes basades en combustibles fòssils. És una proposta que aporta beneficis a la societat, des d’una perspectiva mediambiental i econòmica, i contribueix a aconseguir diversos objectius de desenvolupament sostenible. S’inicia a l’octubre de 2023 i està previst que finalitze en març de 2025 i preveu la incorporació d’estudiantat de màster per a què realitze el treball final de màster.
Les Beques Leonardo donen suport a projectes de personal investigador i creadors culturals en estadis intermedis de la seua carrera, entre 30 i 45 anys, que es caracteritzen per una significativa producció científica, tecnològica o cultural. En la convocatòria de 2023, s’han rebut un total de 1.116 sol·licituds, de les quals han obtingut beca 58 (6 per a Enginyeria). En l’avaluació de les candidatures, s’ha tingut en compte tant l’excel·lència del currículum del candidat com l’originalitat del projecte presentat, i ha prevalgut que el finançament del mateix sigui preferentment de la beca sol·licitada.
Informació i Foto: UJI