L’Hospital La Fe intervé el primer pacient per cirurgia robòtica amb el Da Vinci

L’Hospital Universitari i Politècnic La Fe ha intervingut el primer pacient mitjançant cirurgia robòtica. Es tracta d’un home de 70 anys amb un càncer de pròstata localitzat al qual se li ha fet amb èxit una prostatectomia radical del tumor mitjançant el robot Da Vinci.

“Aquest tipus de patologia és una de les més indicades per realitzar-se amb aquesta tecnologia ja que el tumor es troba al fons de la pelvis i hem de treballar en un espai molt reduït i rígid”, ha explicat el cap de la Unitat de Laparoscòpia Urològica del Servei d’Urologia de l’Hospital La Fe, Josep Luis Ruiz Cerdá.

“El robot ens ha permès més accessibilitat, més visibilitat a través de tecnologia 3D i, sobretot, ens ha ofert més maniobrabilitat i precisió quirúrgica que l’abordatge laparoscòpic convencional”, ha afegit Ruiz Cerdá que presideix la comissió de cirurgia robòtica de l’Hospital la Fe.

La cirurgia de pròstata radical és una cirurgia “molt complicada que combina objectius oncològics, reconstructius i funcionals. No només cal extirpar el tumor completament, sinó que cal restablir la via urinària i alhora preservar la funcionalitat tant de l’erecció, com de la continència”, ha assenyalat.

Amb el robot Da Vinci el cirurgià maneja a distància els braços del robot mitjançant una consola que ofereix una visió immersiva tridimensional i ampliada com si estigués a l’interior del pacient. D’aquesta manera, el professional treballa de manera més ergonòmica i còmoda.

“Al pacient intervingut avui a l’Hospital La Fe se li han fet cinc incisions mínimes, d’aproximadament vuit mil·límetres, per accedir al camp quirúrgic. La cirurgia robòtica és molt precisió, preserva els teixits i gairebé no hi ha pèrdua sanguínia”.

La recuperació és extraordinàriament ràpida ja que la majoria dels pacients romanen entre 24 i 48 hores a l’hospital o fins i tot poden ser donats d’alta el mateix dia.

Pacients amb patologies complexes, patologies associades o que pateixen obesitat o càncers avançats, en què es desaconsella la cirurgia convencional o la cirurgia laparoscòpica, es beneficiaran d’aquest tipus de cirurgia robòtica.

En aquesta primera operació hi han participat els serveis d’Urologia i Anestesiologia i Reanimació, a més de personal d’Infermeria, així com el Servei d’Esterilització.

L’Hospital La Fe ha establert un programa formatiu a través de la comissió de cirurgia robòtica per poder acreditar tots els professionals implicats en l’ús d’aquesta nova tecnologia.

Unitat de Laparoscòpia Urològica Hospital La Fe

La intervenció s’ha dut a terme a la Unitat de Laparoscòpia Urològica del servei d’Urologia de l’Hospital La Fe de València. Es tracta d´una unitat pionera a Espanya en cirurgia laparoscòpica, amb més de 20 anys d´experiència que ha realitzat més de 1500 intervencions d´aquest tipus, per laparoscòpia convencional.

En els darrers anys ha adquirit prestigi a través de la realització de laparoscòpia oncològica guiada per imatge, cirurgia reconstructiva i laparoscòpia oncològica en trasplantats renals amb càncer. L’any 2007 aquesta unitat va posar en marxa el programa d’extracció renal via laparoscòpica per al trasplantament de donant viu renal sent el referent actual a la Comunitat Valenciana.

La unitat està formada pels uròlegs José Luis Ruiz, Manuel Martínez, Juan José Monserrat i José Miguel Alapont, amb gran experiència en tècniques laparoscòpiques bàsiques i avançades.

La incorporació de cirurgia robòtica permetrà a la Unitat continuar avançant en cirurgia mínimament invasiva.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: