L’Hospital Doctor Balmis arriba als 1.000 donants d’òrgans morts i 60 donants vius

L’Hospital General Universitari Doctor Balmis ha arribat als 1.060 donants d’òrgans, 1.000 dels quals són persones que van donar els seus òrgans després de morir i 60 que van fer la donació en vida.

El centre ha comptat amb 24 donants el 2022 i ha realitzat des de començament d’any un total de 71 trasplantaments, 43 renals (tres d’ells de donants viu) i 28 hepàtics. Aquestes xifres suposen un increment global de l’activitat de trasplantaments proper al 30% respecte a l’any anterior, en què per aquestes dates s’havien registrat mig centenar de trasplantaments.

“La donació d’òrgans i els trasplantaments s’han anat recuperant de mica en mica dels efectes provocats per la crisi sanitària, amb nivells d’activitat que igualen i, en alguns casos, superen la situació prepandèmica”, remarca el cap del Servei de Coordinació de Trasplantaments , Carlos de Santiago.

Del miler de donants morts, 60 han estat pacients que han mort després d’una parada cardíaca, cosa que es coneix com a donació en asistòlia. El centre va activar aquest programa de donació en asistòlia l’any 2016.

A més, “un 20% dels 1.000 donants morts són estrangers, una dada que duplica el registre nacional, en què els donants d’altres països representen entre el 9 i el 10%”, apunta el doctor De Santiago. D’aquests, la meitat són ciutadans de la Unió Europea, un 25% més són ciutadans llatinoamericans i la resta d’altres països, fins a completar 35 nacionalitats diferents.

“No hi ha dubte que la generositat dels alacantins i dels residents d’altres països ha permès que un gran nombre de ciutadans tornin a tenir una vida plena, gràcies a aquest gest solidari. Això és també resultat de la feina que fem des de fa anys per eliminar les barreres lingüístiques i culturals en favor de la donació”, subratlla el doctor De Santiago.

El programa de donació d’òrgans es va implantar el 1985 a l’hospital i el primer trasplantament de ronyó va tenir lloc el 27 de juliol de 1988. En aquests 34 anys han estat 2.468 els pacients que han rebut un òrgan al centre, que també col·labora amb altres hospitals en la realització de trasplantaments de pulmó, cor, pàncrees i intestí.

Com reconeix el cap de Coordinació de Trasplantaments, aquesta activitat no seria possible sense la gran dedicació dels equips de professionals de l’hospital implicats en el trasplantament. També, per al desenvolupament d’aquest operatiu, resulta essencial la col·laboració de jutges, forenses, aeroport, Policia Local i Nacional, així com dels professionals del transport sanitari”.

El model organitzatiu desenvolupat sota la coordinació de l’Organització Nacional de Trasplantaments (ONT) i el “Model Alacant” d’entrevista familiar, acompanyant les famílies i prestant-los el suport emocional necessari per iniciar el dol, són altres factors que expliquen l’èxit d’aquest programa.

Així mateix, durant prop de 30 anys s’han format més de 3.500 professionals sanitaris, tant d’Espanya, com de Llatinoamèrica i Europa, en aquest model insígnia de l’hospital alacantí.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: