Ximo Puig afirma que “no hi ha alternativa a la lluita contra el canvi climàtic” i aposta per l’aliança publicoprivada per avançar en sostenibilitat

El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha destacat que “no hi ha alternativa a la lluita contra el canvi climàtic” i ha advocat per l’aliança publicoprivada per avançar en mesures que garanteixin la sostenibilitat.

El president ha participat al Club Nàutic de Xàbia a la presentació de l’app ‘Projecte Posidènia”, impulsada per la Fundació Oceanogràfic amb el suport de Banca March a través de Mediterranean Fund, una iniciativa que ha considerat un exemple de col·laboració entre els sectors públic i privat per preservar la biodiversitat.

La Ciutat de les Arts i les Ciències i la Fundació Oceanogràfic han promogut aquesta aplicació per a telèfons intel·ligents, que permet identificar les praderies de fanerògames marines -i, especialment, la posidònia oceànica- per facilitar un ús sostenible dels espais i evitar els fondejos que puguin afectar aquest hàbitat protegit.

“No hi ha un planeta b”, ha recordat el responsable del Consell, que ha assenyalat que les mesures per aturar la crisi climàtica “haurien de formar part d´un consens general”, i ha assenyalat que, almenys en l´àmbit de la Comunitat Valenciana , “seria bo que ho apliquéssim”.

El president ha subratllat que la Comunitat Valenciana manté una relació molt estreta amb les Illes Balears en la protecció de l’ecosistema marí per al desenvolupament d’iniciatives com aquesta, així com per implantar altres mesures relacionades amb l’Economia Blava, i ha recordat en aquest sentit que se celebrarà properament una altra cimera entre ambdues autonomies, en aquesta ocasió en territori valencià.

Puig ha assenyalat que la Mediterrània és un ecosistema vulnerable que té un “valor inestimable” i que ha estat maltractat, i ha afegit que resulta necessari fer actuacions per donar-li “la cura necessària”. Totes aquelles persones que tenen dret a gaudir d’aquest mar, també tenen el deure de tenir-ne cura, ha indicat el president, que ha animat a fer ús d’aquesta nova aplicació per tenir cura de les praderies de posidònia, un element clau per preservar la riquesa marina.

Cartografia de detall

La nova app és una eina d’accés gratuït per a smartphones mitjançant la qual s’accedeix a una cartografia de detall dels fons marins de la Marina Alta. S’hi inclou la totalitat d’espais marins de la Xarxa Natura 2000 existents en aquest espai geogràfic, cosa que abasta 9.500 hectàrees de fons la tipologia d’hàbitats submergits dels quals ha estat actualitzada per afavorir-ne el coneixement i la conservació.

L’app forma part del ‘Projecte Posidònia’ i té com a objectiu protegir les praderies de posidònia oceànica i la biodiversitat marina existents al litoral de la Marina Alta. L’estudi cartogràfic dels fons marins s’ha realitzat sobre una extensa àrea litoral amb una representació elevada de praderies de posidònia exposades a una intensa activitat antròpica estacional.

El projecte Posidònia té una durada de dos anys i consta d’una fase tècnica, destinada a completar el cartografiat submarí del litoral de la Marina Alta, que ja ha finalitzat; i d’una fase interpretativa, destinada a la sensibilització i conscienciació als municipis adjacents a la zona d’estudi.

Pel que fa al cartografiat, es va fer aquesta primavera passada una prospecció d’aproximadament 7.000 hectàrees, que inclouen la zona de l’Almadrava de Dénia (4.616 hectàrees), l’àrea marina del parc natural del Montgó (816 hectàrees) i l’espai marí d’Ifach (1.400 hectàrees), totes considerades Llocs d’Interès Comunitari (LIC) dins de la Xarxa Natura 2000 i que, juntament amb el cartografiat realitzat el 2019 per aquestes mateixes institucions en el marc del ‘Projecte Xàbia’, s’ha completat la prospecció global de 9.500 hectàrees . Els detalls del cartografiat es poden consultar així a l’aplicació mòbil gratuïta.

Per fer aquest estudi cartogràfic, el personal tècnic de la Fundació Oceanogràfic ha fet ús d’un sonar d’escombrada lateral i prospecció videogràfica, una eina que proporciona imatges digitals d’alta precisió del fons marí per identificar la ubicació exacta de les praderies de posidònia oceànica, distingir entre diferents tipologies de fons marins i poder així elaborar el cartografiat final.

La Comunitat Valenciana compta amb la segona major extensió de praderies de posidònia de la Mediterrània espanyola, només darrere de les Illes Balears, i correspon a la província d’Alacant al voltant del 76% d’aquesta extensió. L’actuació aportarà una referència importantíssima per monitoritzar l’evolució d’aquestes praderies, reconegudes com a hàbitat prioritari per la UE i servirà alhora com a eina de gestió i planificació d’espais i com a vehicle per promoure pràctiques sostenibles.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Leave a Reply

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

%d bloggers like this: