L’Hospital d’Elda posa en marxa una consulta de micropigmentació oncològica per a pacients sotmeses a reconstrucció mamària

L’Hospital General Universitari d’Elda ha posat en marxa una consulta d’infermeria de micropigmentació oncològica que donarà cobertura a les dones sotmeses a una reconstrucció mamària. Amb aquest nou servei a la província, es pretén ampliar de manera més global les necessitats d’aquestes pacients.

Segons ha destacat la gerent del departament de salut d’Elda, Vicenta Tortosa, “fins ara, la finalització del procés de reconstrucció amb micropigmentació ha hagut de ser derivada al sistema privat, ja sigui en estudis de tatuatge o clíniques d’estètica, on l’abordatge final no ha estat realitzat per personal d’infermeria, a més de ser finançat per la pacient”.

En aquest sentit, la posada en marxa d’aquesta consulta permetrà que les pacients siguin ateses al mateix hospital d’Elda, evitant-ne la derivació al sistema privat.

Unes 80 pacients accediran a aquesta tècnica

Al Departament de Salut d’Elda, durant els anys 2018 i 2019 es van diagnosticar 317 casos de càncer de mama i es van realitzar 71 reconstruccions mamàries. A més, l’any 2020, malgrat la pandèmia, es van diagnosticar 130 pacients que han estat mastectomitzades i que necessitaran la realització d’una reconstrucció per completar-ne el tractament.

D’altra banda, a les pacients mastectomitzades per càncer, cal sumar pacients que han estat sotmeses a mastectomia preventiva per risc de patir càncer de mama, pacients amb malaltia de Paget i quadrantectomies centrals on s’extirpa arèola i mugró. Després de la cirurgia, quimioteràpia i/o radioteràpia, les pacients inicien o completen el procés de la reconstrucció mamària mitjançant cirurgia.

La reconstrucció finalitza amb la realització de la micropigmentació de l’arèola de la mama afectada si la reconstrucció de mugró s’ha dut a terme al quiròfan, o d’arèola i mugró, en cas que no s’hagi pogut dur a terme la reconstrucció de mugró.

En aquest sentit, s‟estima que al voltant de 80 pacients compliran el criteri per accedir a aquesta tècnica i es podran beneficiar de la nova consulta d‟infermeria.

La responsable d’aquesta innovadora consulta d’infermeria de pràctica avançada és Marián Sellés, infermera de la consulta de la Unitat de Patologia Mamària de l’Hospital General Universitari d’Elda i experta universitària en Micropigmentació, Abordatge Global del Pacient Oncològic i Infermeria Dermoestètica

‘La micropigmentació oncològica consisteix en la implantació de pigments de diferents tonalitats a les capes més superficials de la pell, i mitjançant tècniques de dibuix hiperrealista s’aconsegueix donar forma, color, mida i projecció visual al complex arèola mugró. Les pacients finalitzaran el llarg procés de tractaments oncològics i intervencions quirúrgiques amb la micropigmentació, simbolitzant la transició de pacient a supervivent”, explica Marián Sellés.

‘El circuit de derivació es realitzarà mitjançant sol·licitud d’interconsulta per part del metge especialista a la consulta d’infermeria de micropigmentació i, en un futur, si la pacient es deriva des d’un altre departament, caldrà una sol·licitud de consulta externalitzada a l’atenció de la unitat d’infermeria de micropigmentació de l’Hospital General Universitari d’Elda’, ha posat de manifest Aurora Felipe, supervisora ​​d’infermeria de Consultes Externes.

El tractament consta de tres sessions

A la primera visita, es recopilen les dades de salut i al·lèrgies de la pacient, es realitza una valoració d’infermeria, explicació del procediment, signatura de consentiment i recomanacions prèvies a la tècnica.

A la segona visita es procedeix a la micropigmentació amb efecte 3D i es donarà instruccions a la pacient perquè realitzi correctament les cures de la pell micropigmentada.

A la tercera sessió, que es realitza aproximadament als dos mesos, la infermera revisarà la implantació del pigment, cicatrització i realitzarà el retoc si ho necessita.

Després de la darrera visita, la pacient rebrà l’alta, i transcorreguts de 3 a 5 anys, podrà posar-se de nou en contacte amb la infermera de la consulta per fer una nova valoració i si cal corregir la pèrdua de color.

Informació i Foto: Generalitat Valenciana

noticiesdigitals

Deixa un comentari

Aquest lloc utilitza Akismet per reduir els comentaris brossa. Apreneu com es processen les dades dels comentaris.

A %d bloguers els agrada això: